Behov for kartlegging
FACT-team skal yte helhetlig og integrert behandling til personer med rus og eller psykiske lidelser. Dette arbeidet innebærer også kartlegging og utredning av ulike tilstander. Fagmiljøet ved NKROP har over en tid jobbet for økt tilgjengelighet til kartleggingsverktøy for FACT-teamene.
Etter forespørsel fra flere FACT-team startet NKROP opp et samarbeid med CheckWare, som tilbyr kartleggingsverktøy og ressurser innen ulike disipliner til helseforetakene. Sammen med denne aktøren har NKROP samlet aktuelle kartleggingsverktøy for FACT-team i en pakke.
Tanken er at det enkelte teamet skal spare tid og ressurser på å lete seg frem til alle verktøyene hver for seg.
- Målet med kartleggingspakken er at den skal være tilpasset målgruppen og arbeidsformen i FACT. Dette innebærer at den kan brukes ambulant, at det er sjeldnere målepunkter og færre verktøy, opplyser psykologspesialist og postdoktor ved NKROP, Eva Brekke.
Sammen med forskningsleder Anne Landheim har Brekke hatt ansvaret for prosjektet ved NKROP.
En mulig ressurs
Teamene er ikke pålagt å bruke kartleggingspakken, men den gir en god tjeneste “ut av boksen”.
- Det er viktig å presisere at verktøyene kan benyttes av alle faggruppene som jobber i FACT, også kommunalt ansatte. Kartleggingen skjer i samarbeid mellom de ansatte og den som får oppfølging fra FACT, understreker Brekke.
NKROP har forsøkt å matche innholdet med det som nevnes i pasientforløpene, slik at dette ikke blir et dobbeltarbeid, men et verktøy for å svare opp kravene til kartlegging.
- Vi har også sett på KvaRus (kvalitetsregisteret for rus), for å se at det ikke blir duplisert kartlegging. Den nye kartleggingspakken skal ikke bli en ekstra byrde, men gjøre det lettere for FACT-teamene å gjennomføre kartleggingen, sier Brekke.
Kostnad og tilganger
Alle helseforetak har i utgangspunkt avtale med CheckWare, men det enkelte helseforetaket må installere den nye kartleggingspakken, sette opp tilgangsstyring og gjennomføre opplæring før det tas i bruk. Dette kan medføre en tilleggskostnad.
- Dersom helseforetaket har kompetanse kan de selv gjennomføre installasjon og konfigurering av pakken, ellers er det mulig å bestille dette fra CheckWare, sier Brekke.
Verktøy i pakken
Det er lagt opp til årlig kartlegging, med stor og liten pakke annethvert år.
Disse verktøyene er med i stor pakke:
- AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test)
- DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test)
- HoNOS (Health of the Nation Outcome Scale)
- MANSA (Manchester short assessment of Quality of Life)
- PSF (Praktisk og sosial fingering) (Venter på ny versjon – kommer når denne er klar)
- TRAPS-II (Traume og PTSD-screening)
- Skjema for livssituasjon og helse
Spørsmål til løsningen
Ønsker du å innføre kartleggingspakken i ditt FACT-team, så ta kontakt med CheckWare-ansvarlig ved ditt helseforetak. Denne personen kan hjelpe deg videre i dialogen med CheckWare.
Ønsker du å få oversendt prosjektspesifikasjon for å konfigurere løsningen selv eller har du behov for teknisk bistand kan du kontakte Elisabeth Troøyen Gundersen i CheckWare: elisabeth.Gundersen@checkware.com.
NAPHA har også et nasjonalt koordineringsansvar for FACT og kan kontaktes ved behov for veiledning og råd.
Her finner du NKROP sin oversikt over aktuell kartleggingsverktøy.