– Som rusforsker får man helt andre perspektiver ved å oppholde seg i USA. Det er store forskjeller, men vi kan lære mye av hvordan de bruker frivillig sektor i USA, sier NKROP forsker Henning Pettersen.
I 2015 ble Pettersen tildelt et treårig postdok-stipend fra Sykehuset Innlandet for å undersøke hvorfor noen ROP-brukere klarer å holde seg rusfrie. Som ledd i postdok-prosjektet samarbeider Pettersen med en forskergruppe fra Yale University, en av USAs ypperste utdanningsinstitusjoner. Yale er blant de eksklusive Ivy League skolen, med fem presidenter og flere titalls Nobelprisvinnere blant sine tidligere studenter og ansatte.
I dag huser Yale et ledende forskermiljø innen ROP-lidelser og recovery. Her skal Pettersen gjennom en toårsperiode oppholde seg halvparten av tiden, den andre halvparten tilbringes på NKROPs kontorer på Kjonerud på Hamar.
Større utfordringer
– Først og fremst er behovet for frivillig arbeid mye større i USA enn i Norge, fordi vi i Norge har et bedre utbygget velferdssystem, forklarer Pettersen.
Han viser til at ansatte og frivillige som jobber med lokale helsetjenester i USA må gjøre ting som ikke er nødvendig i Norge – som å dele ut mat og bruke mye tid og ressurser på å forebygge våpenbruk og annen kriminalitet.
– Mange av utfordringene i helsevesenet i Norge fremstår som luksusproblemer. Vi har ikke så omfattende sosiale problemer, og vi har ikke samme vanskene med våpen og vold, påpeker Pettersen.
Frivillige driver velferden
Mange av de lokale helsetjenestene i USA er helt avhengige av ildsjeler og frivillig innsats. Mye av det som fins av amerikansk velferdssektor er tuftet på frivillighet. Pettersen mener norske kommuner kan gjøre mer for å legge til rette for frivillige.
– Jeg tenker at vi i Norge er for redde for å bruke frivillige, og at frivilligheten er en del av det norske samfunnet som er i ferd med å bli borte. Kanskje er det fordi kommunene er skeptiske til frivilligheten? Kanskje er kommunene redde for at frivillig sektor skal spise av kommunens oppgaver? undrer Pettersen.
Bedre skadereduksjon
NKROPs erfaringskonsulent Morten Brodahl er medforsker på Pettersens prosjekt. I høst har også Brodahl vært på et lengre opphold på Yale. Han fremhever at man i USA har et annet syn på skadereduserende tiltak enn i Norge.
– I USA er det mindre byråkrati og andre holdninger til utdeling av sprøyter og annet utstyr og bruk av legemidler som subutex og metadon. I tillegg er det mindre moralisering knyttet til bruk av cannabis, mener Brodahl.
Bruker flere erfaringskonsulenter
Pettersen og Brodahl er tilknyttet Yale Program for Recovery and Community Health (PRCH). Ved senteret arbeidet 32 fast ansatte, hvorav rund 40 prosent har egenerfaring med rus og psykisk lidelse.
Pettersen har merket seg at det er mer bruk av folk med egenerfaring både ved behandlingsinstitusjoner og i forskning i USA enn i Norge. På en av behandlingsinstitusjonene som PRCH samarbeider med, er det 100 sengeplasser, og sykehuset har ansatt 25 medarbeidere med erfaringskompetanse i tillegg til tradisjonelt behandlingspersonell.
– I Norge kan vi bruke erfaringskonsulenter i langt større grad. Husk at en viktig del av recovery er å ha en meningsfull hverdag. Å bruke egen erfaring til å hjelpe andre er vinn-vinn, sier Pettersen.