Det viser en fersk undersøkelse Ipsos har utført for Blå Kors. Undersøkelsen er gjennomført blant 545 barn og unge i alderen 12 til 18 år.
Jannike Kyllo har gruet seg til jul i mange år. Som barn, var julen ofte preget av mye alkohol, krangling og vold.
- Jeg var veldig urolig inni meg. Jeg visste så godt hvordan kvelden kom til å bli. Jeg ble alltid like skuffet, sier hun.
Mor var alkoholiker
Kyllo har vokst opp med en mor som var alkoholiker. Det var mye alkohol jevnt over, men spesielt mye ble det i helger og høytider.
- På julaften begynte mamma som regel å smugdrikke hjemmelaget øl ganske tidlig. Hun tålte mye, så man merket det ikke så godt på henne med en gang, men da akevitten kom på bordet under middagen, så smalt det, sier Kyllo.
- Mamma ble veldig kranglete og sinna når hun drakk. Stefaren min misbrukte ikke alkohol, men han tydde lett til vold, sier hun videre.
Les også: Mange pårørende synes julen er vanskelig
Prøvde å ta det opp
Dagen etter prøvde Kyllo ofte å snakke med moren og forklare hvor vondt hun syns det var.
- Hun gikk i forsvar, og sa at det bare var snakk om ett glass, og at såpass måtte jeg tåle. Så la hun all skylden på stefaren min. Hun skjønte ikke at hun hadde et problem, og at hun påførte meg mye vondt med drikkingens sin, sier hun.
Lager fine minner for datteren
Til tross for vonde minner fra barndommens julefeiring, er Kyllo glad i julen - så lenge hun har kontroll selv.
- Nå er det jeg som styrer skuta, og kan skape trygge rammer for datteren min. Verken jeg eller samboeren min drikker, og vi koser oss i julen. I år skal vi feire sammen med svigermor. Det ser jeg frem til, sier hun.
Les også: Én av fire har dårlig råd
Flykter inn i rusen
- Alkoholinntaket vårt i julen, har gamle historiske røtter helt tilbake til vikingtiden, sier Fanny Duckert, professor i psykologi og klinisk spesialist.
- Det er den mørkeste tiden på året. Vi trenger å legge inn en pause fra stress og jobb og det slitsomme og triste, og flykte inn i rus og fellesskap, sier hun.
Hvordan koronajulen blir, er Duckert noe usikker på, men hun tror rusinntaket blir omtrent som før.
- Foreløpige undersøkelser viser at de fleste drikker like mye som før, men at det er en andel på rundt ti prosent som drikker mer, sier hun.
Vanskelig for barna
Duckert forteller at å være barn og ha voksne rundt seg som drikker alkohol, kan være veldig belastende. Mange får høyere stemmer, ustø gange og forandrer personlighet.
- Ofte er det hyggelig i starten, men når rusen stiger, blir også terskelen lavere for høylytte diskusjoner og krangling. Det er ofte den verste delen for barna, sier Duckert, og legger til at det kan være vanskelig for de rundt å bryte inn dersom det er en som drikker mer enn andre.
- Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre, og det er lettere bare å jatte med, sier hun.
Lov å utøve diskret sosial kontroll
For å redde julekosen og redusere alkoholinntaket, har Duckert noen tips til hva man kan gjøre.
- Man kan dempe hastigheten i skjenkingen, og man kan servere alkoholfritt. Den som er beruset, vil som regel ikke merke hva som er i glasset. Man kan fint utøve litt diskret sosial kontroll og vanne ut spriten eller skjenke alkoholfri øl, sier hun, og legger til:
- Blir det for ille, er det også lov å kaste vedkommende ut. Bare sørg for at personen har et forsvarlig sted å bli sendt til.
Si du er bekymret
- Uansett hvordan man velger å håndtere situasjonen, er det lurt å bevare roen og avlede i stedet for å ta konfrontasjonen der og da, sier Duckert og oppfordrer folk til å ta en oppgjørsrunde i ettertid når vedkommende har blitt edru.
- Dessverre er det der det ofte svikter. Det er en vanskelig prat å ta, sier hun.
- Si at du er bekymret for personens alkoholforbruk, og at det er vanskelig for dere rundt. Selv om den det gjelder ikke responderer, vil det gjøre inntrykk. En slik bekymringsmelding har større effekt enn man tror, og kanskje vil vedkommende søke hjelp, sier Duckert.
Økt pågang hos samtaletjeneste
Organisasjonen BAR - Barn av Rusmisbrukere, driver den anonyme samtaletjenesten BaRsnakk. En fersk rapport, viser økt pågang fra barn og unge da skolene stengte ned i vår. Rapporten er basert på statistikk fra perioden 16. mars til 15. mai 2020. Sammenlignet med samme periode i 2019, mottok BaRsnakk 215 flere henvendelser i år.
Tematikken var stort sett den samme som tidligere, og det var rus og psykisk helse som dominerte. Perioden var også preget av uvanlig mange samtaler som omhandlet incest.