Det landsomfattende tilsynet av tjenester til ROP-pasienter som ble gjennomført i 2017/2018, avdekket store mangler innen kartlegging og utredning.
Særlig ble det syndet mot å kartlegge rusmiddelbruk. Dét er en erfaring NKROP-leder og psykiater Lars Lien også har gjort seg. Han underviser blant annet ofte for leger i spesialisering, og Liens inntrykk stemmer godt med Helsetilsynets funn:
− Vi ser en ekstrem mangel på ønske og kunnskap om å kartlegge rusmiddelbruk. I psykisk helsevern vil vi ha så enkle diagnoser og så lite støy som mulig. Det er synd at vi må piske fagfolk til å gjøre noe de skal gjøre for å hjelpe pasienten, sa Lien da han deltok på Helsetilsynets Erfaringskonferanse om spesialisthelsetjenester til ROP-pasienter på Gardermoen i slutten av november.
Verktøy på www.rop.no
Men rusmiddelbruk skal og må kartlegges, understrekte Lien. På NKROPs nettsider fins en rekke nyttige kartleggingsverktøy. Se: Kartleggingsverktøy.
NKROP har også utviklet gap-analyser, som er et ledelsesverktøy for å avdekke hvor gapene i tjenestetilbudet er. For å drive effektivt forbedringsarbeid, må man først vite hvor egen praksis avviker fra kunnskapsbaserte anbefalinger. Se: Gap-undersøkelser.
I tillegg fins skjema for å kartlegge status til bruk i de ulike pakkeforløpene innen psykisk helse. Se: Statuskartlegging pakkeforløp
Nye samhandlingsmodeller
Et viktig område for NKROP er å utvikle nye samhandlingsmodeller. Dagens organisering av tjenestene fungerer ikke optimalt, og nytenkning er nødvendig. Etablering av ACT/FACT-team er et eksempel på nye behandlingsformer.
− ACT/FACT-team kan bidra til å løse mang av utfordringene som tilsynet avdekket. Teamene skal gjennomføre grundig kartlegging og tilby integrerte tjenester – nettopp det tilsynet etterlyste, påpekte Lien.
NKROP har en omfattende kunnskapsbase om ACT/FACT-team, og driver også det nasjonale opplæringsprogrammet om ACT/FACT i samarbeid med NAPHA. Se: ACT/FACT