Rett før jul i 2018 ble NKROP og samarbeidspartnere tildelt 15 millioner kroner fra Forskningsrådet for å undersøke hvordan FACT-team kan tilpasses og implementeres i Norge.
Nå er prosjektet i gang, og i slutten av november møttes hele forskergruppa til oppstartsmøte i Tromsø (se bilde øverst). Prosjektgruppen består av tre ph.d.-stipendiater, postdoktor, medforsker og veiledere.
Flere NKROP-ansatte er involvert i forskningsprosjektet. Forskningsleder Anne Landheim skal lede prosjektet. Erfaringskonsulent Morten Brodahl er medforsker, mens Eva Brekke er postdoktor. Kristin Trane er NKROPs ph.d.-stipendiat tilknyttet prosjektet.
Les intervju med forskningsleder Anne Landheim om prosjektet.
Modellens nytteverdi
Formålet med prosjektet er å studere hvordan Flexible Assertive Community Treatment (FACT) oversettes og implementeres i Norge. I tillegg skal prosjektet undersøke hvilken nytteverdi FACT-modellen har for pasientene.
FACT-modellen er utviklet i Nederland og USA, to land som har andre organisatoriske og geografiske rammer enn Norge. Ett viktig spørsmål er hvordan modellen kan tilpasses Norges langstrakte geografi. Hvordan fungerer modellen i rurale strøk?
Prosjektet er et samarbeid mellom NKROP, Nasjonalt senter for e-helseforskning, Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid for voksne (NAPHA), Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Innlandet. I tillegg har prosjektet en rekke utenlandske partnere.
Prosjektperioden løper fra 2019 til 2022.