Ledighet har store kostnader
Psykiske lidelser er en av de viktigste årsakene til at mennesker faller utenfor arbeidslivet i OECD-land. Samtidig forårsaker frafallet store kostnader for samfunnet, helsevesenet og den enkelte.
Hva kan hjelpe mennesker med psykiske lidelser til å stå i vanlig arbeid?
Forskere ved NORCE i Bergen og Universitetet i Oslo har nylig publisert en studie hvor de har sammenlignet IPS-modellen med tradisjonell arbeidstrening.
Hva er IPS-modellen?
Individuell jobbstøtte (IPS) er en samarbeidsmodell mellom NAV, spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Målet er å hjelpe mennesker med moderate til alvorlige psykiske helseproblemer, og eventuelt rusmiddelproblemer, ut i ordinært arbeidsliv.
IPS bygger på prinsippene i FNs menneskerettigheter som sier at alle har rett til arbeid, og skiller seg fra ordinær arbeidstrening som i stor grad har vært rettet mot å gi arbeidstrening i skjermede virksomheter og/eller praksistrening i arbeidslivet uten ordinær lønn.
Modeller for arbeidstrening deles ofte inn i to grupper, “tren og plasser” og “plasser og tren”. IPS-modellen inngår i den siste kategorien.
Effekten av IPS-oppfølging vedvarer
Tidligere har forskerne ved NORCE undersøkt effekten av IPS-modellen på yrkesdeltakelse etter 18 måneder. Denne studien viste at deltakerne som hadde fått oppfølging etter IPS-modellen hadde større sannsynlighet for å være i lønnet arbeid, sammenlignet med gruppa mennesker som fikk ordinær arbeidstrening.
I den nye studien som nå er publisert ønsket forskerne å se om effekten vedvarte over tid. Ved hjelp av registerdata hentet ut fra NAV har de undersøkt yrkesdeltakelsen til de samme personene som deltok i den første studien. Funnene er svært positive.
- Effekten av oppfølging etter IPS-modellen er god. Det er høyere arbeidsdeltakelse i IPS-gruppa. De kommer raskere i jobb og det er større sannsynlighet for at de er i lønnet arbeid 43 måneder etter tiltaket var iverksatt sammenlignet med kontrollgruppa. Sannsynligheten for å være i jobb er 8 prosentpoeng høyere for IPS-gruppa enn for kontrollgruppa, sier forsker Karin Monstad som har ledet studien.
Videre viser dataene i studien at deltakerne i IPS-gruppa hadde søkt langt flere jobber i løpet av 43 månedersperioden sammenlignet med kontrollgruppa. Dette antyder at de mer aktivt forsøker å komme seg inn på arbeidsmarkedet.
Arbeid påvirker ikke helsen negativt
Monstad mener funnene tyder på at “plasser og tren”-modellen er bedre enn “tren- og plasser” for denne gruppa. Det ser heller ikke ser ut til at “plasser og tren”-modellen påvirker helsen i negativ retning.
- Noen har vært bekymret for at “plasser og tren”-modellene kan være helseskadelig for personer med psykiske lidelser. Vi undersøkte derfor også helsedata for de involverte deltakerne. Det er ingen indikasjon på at det skader deltakernes helse å være i ordinær jobb. Dataene viser ingen økt bruk av spesialisthelsetjenester for den gruppa som har fått IPS-oppfølging, kommenterer Monstad.
Hun synes det er oppløftende å se at en modell som er innført i store deler av landet ser ut til å ha så god effekt.
- Det er fint å se at effekten står seg over tid og at funnene støtter opp under at det er positivt å integrere arbeid og helse, oppsummerer forskeren.
Les forskningsartikkelen: Regular employment for people with mental illness – An evaluation of the individual placement and support programme
Kort om studiens metode
Forskerne gjennomførte en randomisert kontrollert studie med totalt 327 deltakere som ikke var i jobb på tidspunktet studien startet opp.
184 deltakere ble invitert til å få oppfølging i tråd med IPS-modellen, mens 143 deltakere utgjorde kontrollgruppen og mottok andre yrkesrehabiliteringstiltak, f.eks. jobbsøkekurs, intervjutrening, arbeidsstøtte m.m.
Etter 43 måneder undersøkte forskerne, ved hjelp av registerdata, hvor høy arbeidsdeltakelse det var i de to gruppene. De så også på hvor aktive deltakerne i de to gruppene var med tanke på jobbsøking.
Forfattere: Tor Helge Holmås (NORCE), Karin Monstad (NORCE) og Silje Endresen Reme (UiO).
Les forskningsartikkelen: Regular employment for people with mental illness – An evaluation of the individual placement and support programme