I samarbeid med Ann-Mari Lofthus fra Høgskolen i Innlandet, har NKROP-forsker Henning Pettersen skrevet en litteraturgjennomgang av brukernes erfaringer med behandling i psykisk helsetjeneste.
De to forskerne har gjennomgått åtte oversiktsartikler som ble publisert i perioden 2000-2016.
Gjennomgangen viste at brukerne hovedsakelig vektla autonomi, valgmuligheter og et slags partnerskap med behandler i møtet med psykisk helsetjeneste. I hovedsak foretrakk brukerne spesialiserte og institusjonsbaserte tjenester ved akutt sykdom, mens lokalbaserte tjenester med mindre grad av spesialkompetanse ble foretrukket ved langvarige sykdomstilstander.
Mer brukerinvolvering
Forfatterne konkluderer med at det største potensialet for utvikling av den psykiske helsetjenesten ligger i å ta brukererfaringer på alvor. Psykiske helsetjenester kan i større grad dra nytte av brukernes erfaringer og innsikt ved å ansette flere med egenerfart psykisk lidelse i tjenestene, legge bedre til rette for brukerstyrte innleggelser og samvalg, og sørge for kontinuitet og sammenheng mellom tjenestenivåene.
Samtidig minner de to forskerne om utfordringene når man ønsker flere brukererfaringer. Det er viktig at ikke økte krav om brukerdeltagelse blir en uheldig tilleggsbelastning for de som sliter mest, men blir en berikelse for et fagfelt i utvikling, konkluderer Lofthus og Pettersen.
Les artikkelen: Brukererfaringer med psykiske helsetjenester. Hva viser oppsummert forskning?