Det fins lite forskning på hva brukerne selv mener er effektive virkemidler i rusbehandling. I 2015 ble NKROP-forsker Henning Pettersen tildelt et treårig postdok-stipend for å undersøke langvarig recovery hos personer med ruslidelser. Målsetting var blant annet å kartlegge hva brukerne selv opplevde som nyttig og viktig innhold i behandling.
Trenger langvarig behandling
Nå har Pettersen og hans forskerkollegaer publisert studien Helpful Ingredients in the Treatment of Long-Term Substance Use Disorders: A Collaborative Narrative Study. Studien ble gitt ut i tidsskriftet Substance Abuse i April 2019.
Pettersen har intervjuet intervjuet 18 brukere som var til behandling for ruslidelser i Hedmark og Oppland på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet. Alle prosjektdeltakerne har vært rusfrie i fem år eller mer.
Hovedfunnet er at brukerne foretrakk persontilpasset og langvarig behandling og støtte. Brukerne understrekte også at det var viktig at de selv tok ansvar for egen behandling og recovery.
Medforskere i prosjektet
Underveis i prosjektet har Pettersen hatt god hjelp av fire norske og én amerikansk medforsker med egenerfaring. Medforskerne har bidratt til å utarbeide spørreskjema, gjennomføre intervju og analysere data.
Les også: Medforskere gir nye perspektiver
Pettersen mener rusmiddellidelser bør anses som en langvarig lidelse, og at rusbehandling må ha et langsiktig perspektiv.
– Prosjektet vårt viser at hvis man har hatt et alvorlig rusmisbruk i 25-30 år, kan det ta tid å komme ut av det. Men selv om behandling oppleves som mislykkes på kort sikt, lykkes mange til slutt. Det gir håp, sier Pettersen.