Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) ble introdusert som et nasjonalt tilbud for opioidavhengige i 1998. I dag har Norge over 7000 pasienter i LAR. Ivar Skeie, overlege ved DPS Gjøvik og forsker ved SERAF, oppsummerer resultatene av LAR så langt:
Nesten 50 prosent lavere dødelighet blant LAR-pasienter sammenlignet med de som ventet på behandling.
75 prosent reduksjon i rusrelatert sykelighet.
60 prosent reduksjon i kriminalitet.
Injeksjon øker risiko for overdose og sykdomInjeksjon av heroin er mer vanlig i Norge enn i andre europeiske land. Det kan forklarer hvorfor Norge topper den dystre overdosestatistikken. Injeksjon øker risikoen for overdoser, men er også en stor helserisiko på andre områder. Rusbrukere som injiserer opioider har økt risiko for virussykdommer som HIV/Aids og hepatitt B og C, samt bakterielle infeksjoner.
Forskning viser LAR bidrar til færre overdoser og bedre somatisk helse blant brukerne. I tillegg går vinningskriminalitet betydelig ned.
– LAR gir stor samfunnsmessig gevinst, konkluderer Skeie.
Se ROP-TV: Hvilke typiske helseproblemer har LAR-pasientene?
Utfordringer for LAR i tiden fremover
Forskeren anslår at målgruppen for LAR i Norge er rundt 15.000 pasienter. Det vil si at LAR i dag har en dekningsgrad på 50 prosent. Utfordringen fremover er å øke andelen som får LAR-behandling.
– Samtidig er det spørsmål om pasienter skal være i LAR til evig tid? Kommer du inn i LAR som 20-åring, er det en tung pakke å skulle gå på medisinene resten av livet, påpeker Skeie.
Han etterlyser mer systematisk arbeid for å hjelpe velfungerende LAR-pasienter komme ut av LAR.
LAR "lekker"
Samtidig er det nødvendig å tette «hull» i LAR. I dag er det en betydelig utfordring at metadon «lekker» til brukere som ikke er i LAR.
– LAR-medikamenter på avveie bidrar i betydelig grad til overdosedødeligheten i Norge. Fremover blir det viktig å begrense lekkasjen, understreker forskeren.
Se ROP-TV: LAR 2014 – Hva er oppnådd? Foredrag med Ivar Skeie (langversjon)