Erfaring viser at utredningsenheter innen TSB og ROP har til dels svært ulik praksis. For andre år på rad arrangerer Nasjonal kompetansetjeneste ROP og Nasjonal kompetansetjeneste TSB nettverkssamling på Høsbjør, den 27.-28. april, 2016. Samlingen retter seg mot døgnenheter som spesialiserer seg innen TSB og definerte ROP-utredningsenheter.
– Vi ønsker å samle utredningsenheter innen ROP og TSB for å lære om hva som er praksis i dag, og diskutere hvordan vi kan få praksis så lik som mulig i fremtiden, forklarer Anne Landheim, forskningsleder i Nasjonal kompetansetjeneste ROP.
I takt med retningslinjene
Landheim understreker at det alltid vil være rom for lokale forskjeller i utredningsarbeidet, men at praksis per i dag varierer svært mye.
– Målet er å utvikle utredningspraksis som er mer i takt med nasjonale retningslinjer, sier hun.
Tar MR av alle
På programmet står blant annet psykologspesialist Cathrine Steen fra Utredningsenheten ved Enhet for utredning, avdeling for TSB, Sykehuset Innlandet Sanderud. Utredningsenheten på Sanderud er en av få som tilbyr MR-undersøkelse av hodet til alle pasienter som er innlagt til utredning for samtidig rus- og psykisk lidelse. Pasientene kan takke nei til MR Caput, men de aller fleste sier ja forteller Steen.
På Høsbjør skal Steen og kollega Gro Kristiansen dele sine erfaringer med MR-undersøkelse av pasientgruppa.
– Det er både fordeler og ulemper med å ta MR av alle pasientene. Skal vi fortsette, eller skal vi kun ta MR-undersøkelse av hodet til pasienter der vi har mistanke om å finne noe? Det er én av problemstillingene vi ønsker å diskutere, sier Steen.
Kartla pasientgruppa
Les også: Stor sprik i utredningspraksis
Forskningsleder Landheim og Espen Ajo Arnevik, leder for Nasjonal kompetansetjeneste TSB, har kartlagt pasientene som har vært til utredning i 2015. På Høsbjør skal de presentere funn som viser hva som kjennetegner pasientgruppa: alder, kjønn og diagnose ved utskrivning.
Miljøobservasjon er tema for foredraget til Helene L. Bjørnarå fra Sørlandet sykehus og Anja Therese Holst fra Bergensklinikkene. Store deler av andre kursdag er viet gruppediskusjon om erfaringer med miljøobservasjon. Målet er å konkretisere en anbefaling om hvordan miljøobservasjon bør foregå.