Reddet av brukerne
I gangavstand fra Hamar sentrum ligger et lyst oransjefarget bygg. Tilbake i 2005 var huset både falleferdig og ubrukelig. Det hadde vært okkupert i en periode og bar preg av lite omsorg. Til stor kontrast fra dagens utgave.
I dag fremstår Sagatun som et staselig og velholdt hus, med liv og røre. Slik hadde det ikke vært om ikke brukerne hadde tatt tak. For det er de, som sammen med de ansatte, har tilbakestilt og totalrenovert det gamle huset.
- Da Riksantikvaren var på befaring og hørte at vi skulle la brukerne få være med å pusse opp Sagatun, så sa han at det kom vi aldri til å klare. Men når han kom tilbake ved den offisielle åpningen av senteret sa han ærlig - at dette hadde dere ikke fått til uten brukerne. Det var ei stjerne i boka for oss, sier Haukland med et smil om munnen.
Mangfold av aktiviteter
Uten brukerne hadde ikke Sagatun vært fylt av så mye aktivitet. Her er det kreativt verksted, musikkgruppe, friluftsgruppe, strikkeklubb og mye mer. Alt initieres og driftes hovedsakelig av brukerne selv.
- På Sagatun legger vi stor vekt på aktiviteter fordi det kan bidra til mange positive faktorer i livet, som å finne igjen «gamle» og få nye interesser, finne mening og glede i livet, lære noe nytt, bli kjent med nye mennesker, finne tilhørighet og få et sosialt felleskap, eller for noen et nytt nettverk uten rus for eksempel, sier Haukland.
Les også: VM i Amerikaner
I prinsippet kan det være aktivitet her hver dag.
- Har du vært her en stund, og gjort deg kjent med reglene, så kvalifiserer du for å få nøkkel. Jeg tror det er rundt 30 personer som har nøkkel hit nå, sier Haukland.
Hun presiserer imidlertid en viktig regel.
- Låner du huset må du også la andre få komme inn. Huset skal være åpent for alle, så sant det ikke er spesielle grunner til at aktiviteten trenger å være lukket, presiserer hun.
Tett samarbeid
Sagatun tilbyr også arbeidstrening, kurs og kompetanseheving.
- Vi arrangerer månedlige recoveryverksteder og jevnlige selvstyrkingskurs. I tillegg tilrettelegger vi for kurs etter ønske fra brukere og pårørende.
- Sagatun drives i et likeverdig samarbeid mellom brukere og ansatte, og vi er hele tiden åpne for nye ideer og ønsker fra de som bruker senteret.
- Brukerstyret vårt er ansvarlige for aktivitetene på huset, og deltar i alle prosjekter og annet utviklingsarbeid, sier Haukland.
Hvem kommer til Sagatun?
- Vi er et tilbud for alle som har et behov. Noen kommer fordi de er ensomme, andre fordi de sliter psykisk eller har slitt med rus og søker nye rusfrie miljøer. Vi nekter ingen å komme, men er tydelig på at vi er en rusfri arena, sier Haukland.
To av brukerne som har funnet seg godt til rette på Sagatun er Nina Hjertås og Hege Elisabeth Hoel Mohn.
Begge har fått en bedre hverdag takket være miljøet i det oransje huset.
Fant tilbake til musikken
Hjertås ble alvorlig syk i 2016 og falt etter hvert ut av det ordinære arbeidslivet. Dagene ble lange og lite meningsfulle. Det var lite å rapportere om rundt middagsbordet etter endt dag. Barn og mann kom alltid hjem med siste nytt fra barnehage og jobb, mens hun hadde gått sin faste tur og følte på et voksende utenforskap. Heldigvis kom hun etter hvert i kontakt med gjengen på Sagatun.
- Tilhørighet har alt å si. Jeg vet ikke hva som hadde skjedd dersom jeg ikke hadde kommet hit. At jeg hadde hatt flere og tyngre sykdomsperioder og hatt behov for spesialisthelsetjenesten i mye større grad er jeg helt sikker på, sier Hjertås oppriktig.
Miljøet ved Sagatun førte Hjertås tilbake til musikken.
- Jeg har alltid likt musikk, og stod med dorull og sang når jeg var liten. Så ble det etter hvert lite plass til musikken. Da jeg ble syk trodde jeg at jeg først måtte bli frisk, før jeg fortjente å ha det bra. All tid gikk med på å kjempe mot symptomer.
Nå vet hun hvor betydningsfull musikken er for henne. Som vokalist får hun prøvd seg foran publikum og får bekreftelse på at hun er mer enn sykdommen sin. Musikken har gitt henne styrke og trøst, og noe å snakke om i møte med andre.
- Det er viktig å gjøre friske ting på tross av symptomer og utfordringer, og å gjøre det sammen med andre er det det aller beste.
- Musikken har for meg blitt en grunnstein som styrker både selvtilliten og selvfølelsen, og gjør at jeg tør utforske andre mulige ressurser, som for eksempel å dele min historie og erfaringer i forhold til min recoveryprosess. Det er meningsfullt å kunne bidra på denne måten.
- Jeg fant igjen en essensiell bit av meg selv da jeg kom hit til Sagatun,sier Hjertås tydelig rørt.
Av med maska
Hoel Mohn var pårørende da hun først kom i kontakt med det brukerstyrte senteret.
- Jeg kom i utgangspunktet hit som støtte for mamma da hun skulle delta på selvstyrkingskurs i 2020. Men jeg trengte dette miljøet mer selv enn jeg hadde trodd, forteller hun.
I mange år hadde hun håndtert livets store utfordringer med å ta på seg ei maske.
- Det tok tid for deg å få av den, kommenterer driftssjef for arbeid og aktivitet, Kim Nybakken.
Han har fulgt utviklingen til samtlige brukere av Sagatun siden oppstarten i 2006.
- Vi lar alle brukerne få utvikle seg i sitt eget tempo. Her er det ingen absolutte krav, men blir du sittende alene i et hjørne å drikke kaffe dag etter dag, så vil vi selvsagt spørre om dette er riktige sted for deg, sier han med et smil.
På vei videre
For Hoel Mohn var det uaktuelt å bli sittende i et hjørne. Etter å ha deltatt på recoveryverksted og bearbeidet tidligere traumer har hun både kommet seg ut i ut
danning og blitt aktiv deltaker av sosiale medier-gruppa, Post-IT, på Sagatun.
- Jeg hadde ikke begynt på skolen igjen om det ikke hadde vært for Sagatun. Dette stedet har hjulpet meg så mye, sier hun engasjert.
Hoel Mohn påpeker at hun selvfølgelig fortsatt kan kjenne seg sliten og ha dårlige dager, men livet har fått en bedre retning og hun har landet mer i seg selv, takket vært tilbudene ved Sagatun. Det støttes av Hjertås.
- Sagatun er fantastisk! Det er et sted hvor du får føle på tilhørighet, gjøre ting i ditt eget tempo og fylle dagene med meningsfulle aktiviteter. De har et virkelig stort aktivitetstilbud, reklamerer hun.
Om Sagatun brukerstyrte senter
Sagatun er både et lokalt og regionalt brukerstyrt senter. Den lokale delen av virksomheten byr på sosialt fellesskap, aktiviteter og arbeidstrening for brukere i omkringliggende område.
I tillegg er Sagatun et regionalt ressurssenter for brukermedvirkning og brukererfaring, med fokus på recovery (bedringsprosesser), empowerment (selvstyrking) og brukerstyring.
Les mer om Sagatun sin visjon og målsettinger
Regionale brukerstyrte sentre
De regionale sentrene driver informasjons- og kursvirksomhet på regionalt nivå og bidrar til tjenesteutvikling innen psykisk helse, rus- og voldsfeltet. De systematiserer og gyldiggjør brukere- og pårørendes erfaringsbaserte kunnskap, og inviterer til samarbeid som bygger bro mellom fagkunnskap og erfaringsbasert kunnskap.
Totalt finnes det fem brukerstyrte senter i Norge:
- Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT) - Trondheim.
- Bikuben i Kvæfjord i Troms fylke.
- ROM Agder i Kristiansand.
- Sagatun brukerstyrt senter på Hamar.
- Vårres regionalt brukerstyrt senter i Trondheim og Kristiansund.