Kunnskapen om hvordan alkohol og depresjon henger sammen er fortsatt begrenset, men forskning har vist at en tidlig alkoholdebut og høyt forbruk henger sammen med dårligere psykisk helse og sosiale og økonomiske problemer senere i livet.
En gruppe norske forskere står bak studienTrajectories of alcohol use and association with symptoms of depression from early to late adolescence: The Norwegian Longitudinal Health Behaviour Study, som ble publisert i tidsskriftet Drug and Alcohol Review i mai 2016.
Hensikten med studien var å kartlegge hvordan alkoholforbruket til tenåringer utvikler seg, og å undersøke om eller hvordan de ulike utviklingsmønstrene kunne knyttes til symptomer på depresjon hos ungdommer i alderen 13 til 18 år.
Longitudinell studie
Forfatterne brukte data fra den store norske helseundersøkelsen, en longitudinell kohortundersøkelse som fulgte en gruppe tenåringer fra de var 13 år til de var 30. Antall deltakere var 1242, hvorav 45,5 prosent var jenter.
Data ble innhentet ved hjelp av spørreundersøkelser, som i de første rundene ble delt ut til tenåringene på skolen, og senere ble sendt til dem i posten.
I denne studien har forfatterne brukt dataene fra tidsrommet 1990 til 1995, fra deltakerne var 13 og fram til de fylte 18.
Forskjellige utviklingsmønstre
Forfatterne kartla fire ulike mønstre for alkoholforbruket blant norske tenåringer:
- Vedvarende lavt forbruk eller avhold
- Sen start
- Tidlig start og vedvarende høyt forbruk
- Tidlig start og gradvis økende forbruk
Funnene viste at tidlig start og høyt alkoholforbruk var forbundet med økt risiko for depresjon.
Forskerne foreslår at forebyggende tiltak bør rettes mot tenåringer som begynner å drikke tidlig, og helst når de er i 13-årsalderen eller yngre.
Må følge opp barna
− Dette er en viktig artikkel som beskriver sammenhengen mellom rus og psykisk helse og hvordan de to tingene påvirker hverandre i stor grad, mener Lars Lien, leder for Nasjonal kompetansetjeneste ROP.
Han påpeker at i denne studien er det rus som måles som risikofaktor for depresjon, men at det også kan gå den andre veien: Depresjon kan være en risikofaktor for rus.
Lien mener det viktigste funnet i studien er at tidlig debut og høyt alkoholforbruk gir risiko for depresjon, og sier seg enig med forfatterne i at dette bør forme hva slags type forebyggingstiltak som benyttes:
− Det er viktig å tenke at dette er en markør for senere depresjon og psykiske vansker, og en indikator på at disse barna bør følges opp ekstra, understreker ROP-lederen.
Gamle data
Forskerne har brukt data fra 1995, noe Lien mener er en svakhet ved studien:
− Det har skjedd mye med alkoholforbruket hos ungdom siden den gang, og vi har sett en nokså stor forandring de siste ti årene.
ROP-lederen forteller at bruken av alkohol blant ungdom er blitt betydelig redusert. Blant annet har andelen som drikker seg fulle gått ned, og den gjennomsnittlige debutalderen har gått opp.
Samtidig har bruken av andre rusmidler, som cannabis eller andre illegale stoffer, vært relativt konstant de siste tjue årene.
− Det er vanskelig å si hva man ville funnet nå, med dette nye rusbildet - om man ville funnet de samme mønstrene for koblingen mellom rus og depresjon i dag, sier Lien.
Han tror imidlertid at de som starter tidlig og har høyt forbruk, fortsatt ville være en utsatt gruppe for depresjon og andre psykiske vansker senere, selv om drikkemønsteret har endret seg generelt blant ungdom.
Andre risikofaktorer
ROP-lederen ønsker også å nevne at studien ikke snakker om andre risikofaktorer for depresjon, som etter hans mening kan være like viktige:
− Eksempler på dette kan være traumer, bruk av andre illegale stoffer eller mobbing. Det kan være mange ulike faktorer som bidrar til depresjon, som det ikke er kontrollert for i denne studien.
Kilder:
Jens Christoffer Skogen, Ann Kristin Knudsen, Mari Hysing, Bente Wold, Børge Sivertsen. Trajectories of alcohol use and association with symptoms of depression from early to late adolescence: The Norwegian Longitudinal Health Behaviour Study.Drug and Alcohol Review, 2016 May; 35(3):307-16. doi: 10.1111/dar.12350. Epub 2015 Oct 23.