Saken er tidligere publisert av Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid, og er gjengitt med tillatelse. Teksten er blitt noe forkortet og redigert av NKROP.
− Jeg har gått til ulike psykologer i over 10 år, og fått hjelp fra spesialisthelsetjenesten. Først da jeg ble introdusert for Medisinsk yoga startet min endringsprosess. Tidligere ble jeg fortalt at jeg var alvorlig syk, og at medisiner var nødvendig for at livet og hverdagen min skulle kunne fungere, sier Lise Haaversen-Westhassel (35).
Hun er en av deltakerne i det kommunale tilbudet MediYoga, som er en del av det faste tilbudet til psykisk helse- og rustjenesten i Kristiansand kommune.
Haaversen-Westhassel forteller at hun brukte en lang rekke medisiner i åtte år.
− Nå har jeg vært medisinfri i to år, og finner tilbake til meg selv. Familie og nære venner har fått tilbake «gamle Lise», og det er ingen tvil om at jeg var overmedisinert, mener hun.
Lytte til seg selv
Medisinsk yoga – forkortet til MediYoga – er en terapeutisk yogaform der det handler om å skape balanse, være bevisst, rette fokus innover og å lytte til seg selv for å bedre mestre utfordringer man står i. Tilbudet gjelder for voksne, sier MediYoga-lærer og terapeut Randi Jane Reichelt.
Sammen med kollega Marie Eunice Thorsland tilbyr hun MediYoga til mennesker med ulike utfordringer i livet. Dette kan være fysiske, psykiske og sosiale vansker, avhengighet og traumer av forskjellig alvorlighetsgrad.
− I Kristiansand kommune holder vi generelle- og traumesensitive MediYoga-kurs. Vi er så heldige å få starte opp et samarbeide med Universitetet i Agder for å kartlegge deltagernes erfaring med MediYoga-tilbudet, sier Reichelt.
Populært tilbud
Kenneth Haugjord, psykolog og rådgiver i Kristiansand kommune, mener bredde i tilbudet er viktig.
− Medisinsk yoga startet som forsøksprosjekt, som gjennom intern evaluering har vist seg å være et populært tilbud. Det ser ut til å gi gode resultater i form av styrket fysisk og psykisk helse. Vi tenker at en bredde av gode kvalitetssikrede tilbud er en forutsetning for å kunne jobbe recoverystøttende, sier Haugjord.
Han mener et mangfoldig tilbud gjør det mulig for brukere sammen med fagfolk å velge de tilbud som på best måte ivaretar den enkeltes utfordringer og vekstmuligheter.
− Folk er forskjellige, og finner sine ressurser på ulike måter. Medisinsk yoga er et tilbud som gir mulighet til å oppdage egen kropp som en ressurs og støtte i de utfordringer man står, sier han.
Avspenning og meditasjon
Yogaformen består av rolige, myke øvelser, og kombineres med pusteteknikker, avspenning og meditasjon. Terapeut Randi Jane Reichelt forklarer at MediYoga er et redskap for selvhelbredelse. Den har som mål å løse opp i kroppslige ubalanser og blokkeringer og skape fysisk, mental og emosjonell balanse.
− Flere deltakere forteller om bedre søvn, lavere puls, mer balansert stoffskifte, mindre plager med kroppslige smerter, mindre mareritt, mindre hodesmerter og migrene, mindre kramper og mer balansert blodtrykk, sier Reichelt.
Mange av deltakerne sliter med konsentrasjon og uro, og med å være tilstede her og nå.
− Å legge lokk på tanker og følelser fører ofte til at de kommer tilbake med dobbel styrke. Det er derfor bedre å trene på å finne ro og erfare at tanker og følelser etter hvert mister noe av kraften som har kontrollert hverdagen og livet, mener Reichelt.
Energi til hverdagen
Ifølge Lise Haaversen-Westhassel er det hard jobbing. Hun forteller at det tok lang tid å få tak på den rolige dype pusten, og ikke minst å våge å lytte innover og forsone seg med seg selv og livet som har vært.
− Gradvis forsto jeg også at jeg hadde mye smerter i kroppen. Jeg hadde ikke kunnet kjenne min egen kropp, antagelig fordi jeg hadde satt opp et forsvar mot de vonde følelsene. Plutselig hadde jeg energi til å klare hverdagen. Det kan gjøre vondt og det kan være skummelt å kjenne etter, men det er ikke farlig. Jeg takler stress i hverdagen på en helt annen måte, og ting som tidligere kunne sette meg ut av spill ser jeg nå på som bagateller, sier hun.
Fikk endelig ro
En annen deltaker, Hege Hellesmark Espebu (43), mener tilbudet har vært livreddende.
− Jeg har slitt veldig med angst og depresjoner, og har brukt beroligende medisiner i over 20 år. I tillegg fikk jeg en ADHD diagnose og nye medisiner. Dette ble helt galt. Depresjonen og angsten ble verre og jeg fungerte ikke. De siste to årene har jeg vært medisinfri, sier hun.
Hun har prøvd mange behandlinger og metoder.
− Jeg har gått til psykologer, kognitiv terapi, mindfulness med mer. Yogaen var noe annet for meg. Jeg trengte ikke fortelle noe, trengte ikke prate, men jobbe for å få ro i kropp og sinn, noe jeg aldri har hatt før, sier Hellesmark Espebu.