Det var folk med brukererfaring tilknyttet RIO (Rusmiddelmisbrukernes Interesseorganisasjon) som først lanserte ideen om en egen app for rusbehandling. De inngikk samarbeid med energiselskapet Lyse, Klepp kommune og Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning (Korfor) og fikk finansiering til å utvikle og prøve ut appen. RAPP skal være en støtte for personer i langtidsbehandling.
– Vi ville utvikle et digitalt hjelpemiddel som tar brukerperspektivet på alvor, det vil si en app som er superenkel å bruke, og som yter det som trengs i samme øyeblikk som du trykker på ikonet, forteller forskningsleder Sverre Nesvåg i Korfor.
Nettverk på tastetrykk
Elementene i RAPP er basert på at brukeren inngår forhåndsavtaler med støtte-nettverket sitt, med venner og familie på den ene siden og hjelpeapparatet på den andre.
Appen gir tilgang til et nettverk av tre personer som kan gi umiddelbar sosial støtte til brukeren når livet blir vanskelig. I tillegg kan appen sette brukeren i kontakt med hjelpeapparatet når/hvis han eller hun er i ferd med å sprekke.
Første testrunde av appene er allerede gjort, og nå skal appen testes for anvendbarhet i Tromsø, Bergen og Stavanger.
Må ha faglig kunnskap i bunn
Samtidig som fagfolkene i Stavanger har utviklet RAPP, har forskningsleder Nesvåg gjennomført en omfattende systematisk oversikt over digitale intervensjoner på rusfeltet. Studien er nylig publisert.
Les også: Apper bra, men mennesker best.
– Mange har kastet seg på app-bølgen, og de kan dra nytte av jobben vi har gjort. Studien vår er nærmest som en håndbok i utvikling av digitale intervensjoner å regne, sier Nesvåg.
Rusforskeren påpeker at det ikke er teknologien, men fagkunnskapen, som må være utgangspunktet for å utvikle digitale intervensjoner.
– Slike digitale intervensjoner må ta utgangspunkt i den faglige logikken og kunnskapen om rusavhengighet og recovery som ligger bak, understreker Nesvåg.
Han fortsetter:
− Appen vår, RAPP, ser superenkel ut, men det ligger en enormt kompleks teknisk løsning under. For brukerne, derimot, er appen svært enkel å bruke. Vi vil at brukerne skal kunne kan trykke på ikonet, og så skjer det som skal skje umiddelbart.