Helsedirektoratet utarbeider en ny kampanje for å forebygge cannabisbruk blant ungdom. Kampanjen skal lanseres 21. april 2020.
Da helseminister Bent Høie gjestet Fagrådets Høringskonferanse om Rusreformen i Oslo i slutten av januar, medga han at myndighetene har drevet skremselspropaganda om cannabis.
− Vi har sagt ting som ikke stemmer, og ungdommen har avslørt oss, sa Høie.
Han mente myndighetene har «feilet i forebyggingsarbeidet» når det gjelder cannabis.
− Vi må snakke med ungdommen om de reelle farene ved cannabis. Dessverre kommuniserer vi nå fra et tillitsnivå under null. Ungdommen stoler ikke på at det vi sier er sant, sa Høie.
Ikke ufarlig
NKROPs seniorforsker Jørgen Bramness har vært engasjert på cannabisfeltet i en årrekke, og har skrevet en rekke artikler og bøker om tema. Han er enig med helseministeren om at man i årenes løp har overdrevet farene ved cannabis.
− På 60-tallet sa man at cannabis var den største trusselen mot vår sivilisasjon. Litt senere kjørte man kampanjer hvor budskapet var: «Høy i fire timer, blåst i fire måneder», forteller han.
Bramness er opptatt av at selv om skadevirkningene ved cannabis tidligere er blitt blåst ut av proporsjoner, er ikke stoffet så ufarlig som de ivrigste tilhengerne vil ha det til.
− Cannabis er ikke helsekost. Det er reelle og alvorlige helsefarer knyttet til stoffet, understreker Bramness.
Les også: Helseskader ved cannabis