– Vi må gjøre ting i riktig rekkefølge. Vi trenger action først, snakk etterpå! sa forskningsleder Sverre Nesvåg fra KORFOR, da han deltok på en boklansering i regi av Retretten i Oslo i slutten av april.
Han mener den tradisjonelle rekkefølgen av tiltak for behandling og rehabilitering av rusmiddelavhengige bygger på ideen om kvalifisering. For eksempel: Gjennom å utvikle og utvise bo-evne kvalifiseres man til botilbud. Og gjennom å delta i arbeidstiltak skal man kvalifisere seg til en jobb.
LES OGSÅ: Fokuserer på ressurser fremfor begrensninger
Bolig først
– Problemet er at jobb og bolig blir noe du først må gjøre deg fortjent til. Men det er bare én måte å bli god til å bo på, og det er ved å bo, fastslo Nesvåg.
Han fremhevet «Housing first» som et brudd med den tradisjonelle tankegangen, og som et eksempel på godt sosialt arbeid. Bolig er ikke noe man skal kvalifisere seg for, det er selve fundamentet for alt videre stabiliserings- og endringsarbeid.
LES OGSÅ: Motiverende intervju - verken gull eller gråstein
Arbeid først
– NAV har en hel underskog av leverandører som tjener gode penger på å kvalifisere folk til arbeid. Men samme prinsipp gjelder: For å bli god til å arbeide, må du arbeide, sa forskningslederen.
Her viste han til Individuell jobbstøtte (IPS) og prosjektet Jobb-resept i Stavanger som gode eksempler.
– Enkelte snakker om at pasienter må vise motivasjon for å kvalifisere til behandling. Men alle som arbeider i feltet vet at den som er ferdig motivert, er ferdig behandlet. Slagordet for en ny behandlingsstrategi bør derfor bli: Endre adferd først, snakke etterpå, avsluttet Nesvåg.
Se ROP-TV: Motiverende samtale - fokus på dialog og samarbeid