Samhandlingsmodellen FACT er organisert som et oppsøkende team rettet mot personer med alvorlige psykiske lidelser og store og sammensatte problemer. FACT står for Flexible Assertive Community Treatment team.
FACT Pluss ble utviklet på bakgrunn av tidligere studier fra Tyskland og England.
90-minutters gruppemøter
I den nederlandske studien, fikk 52 FACT-brukere fra Rotterdam, FACT Plus-oppfølging gjennom ukentlige 90-minutters gruppemøter. Prosjektet gikk over ni måneder, med to ukentlige oppfølgingsmøter i løpet av de påfølgende tre månedene. Deltakerne mottok standard FACT-oppfølging ved siden av. En kontrollgruppe på 61 pasienter mottok kun standard FACT-oppfølging.
Alle deltakerne var voksne pasienter over 18 år. De hadde lidelser innen psykosespekteret, og hadde hatt minst én psykiatrisk innleggelse de siste to årene.
ROP-TV: Hvordan jobber oppsøkende psykisk helse- og rusteam?
Lærte om kosthold
FACT Plus-møtene ble holdt i et hyggelig stue-lignende rom med en gjestfri atmosfære. I møtene, lærte pasientene om egen sykdom, de la planer for recovery, satt opp kriseplan, planla aktiviteter for resosialisering og deltakelse i fysiske- og andre aktiviteter, samt at man la til rette for samarbeid med familien.
Deltakerne fikk gratis lunsj ved hver sammenkomst. Deltakerne og personellet handlet inn og forberedte lunsjen sammen. Dermed lærte deltakerne om kosthold, og hvordan de kunne lage enkel, sunn og næringsrik mat.
Reduksjon i antall liggedøgn
Under observasjonsperioden på 12 måneder, hadde gruppen som deltok i FACT Plus-programmet i snitt 15,2 liggedøgn i psykisk helsevern. Gruppen som ikke mottok FACT Plus, hadde i snitt 34,6 liggedøgn. Det er en reduksjon på 19,4 døgn (56,1 prosent).
Antall innleggelser var lik hos de to gruppene, med 39 hos FACT Plus-gruppen og 38 hos kontrollgruppen.
I tillegg var det ingen innleggelser på tvang i tiltaksgruppen, mot ni innleggelser på tvang i kontrollgruppen.
Noe av grunnen til at sykehusoppholdene var kortere for FACT Plus-gruppen, kan være at pasientene hadde hyppigere kontakt med helsearbeidere og tettere oppfølging. Det kan også hende at denne tette kontakten var grunnen til at det ikke var noen tvangsinnleggelser i gruppen som deltok i FACT Plus.
Norsk evaluering: Samhandlingsmodellen FACT reduserer bruken av tvang
Reduksjon av tvangsinnleggelser
FACT Plus-prosjektet er en del av studien Reduction of compulsory psychiatric admissions (Reduksjon av tvangsinnleggelser) ledet av Mark de Jong. Studien tok for seg fem tiltak som kan redusere tvangsinnleggelse. FACT-plus og betydningen av gode kriseplaner, trekkes frem som spesielt nyttige tilbud til de mest sårbare psykiatriske pasientene som står i fare for gjentatte innleggelser.