Deler av denne teksten er et utdrag av informasjon publisert av SERAF (Senter for rus og avhengighetsforskning). Les hele artikkelen hos SERAF
Mange personer med ruslidelser har andre kroniske sykdommer, for eksempel sykdommer i luftveiene, lever, nyrer eller hjerte-kar lidelser. Personer med slike kroniske sykdommer har økt risiko for å få et alvorlig forløp av korona-sykdommen dersom de blir smittet.
Eldre personer er generelt i økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom dersom de smittes av korona. I LAR er mer enn 1/3 over 50 år og de fleste av disse har andre kroniske tilstander som øker risikoen deres ytterligere.
Generelle råd til rusmiddelbrukere
- Det kan oppstå situasjoner i de kommende ukene og månedene der det er unormalt liten tilgjengelighet på rusmidlene man vanligvis bruker. Legg en plan for å håndtere dette.
- Vær forsiktig ved kjøp av rusmiddel fra ukjente eller nye aktører. Del dosen rusmiddel i 4 og ta disse etter tur, ikke alt på en gang.
- Den farligste måten å innta rusmiddel på er ved injeksjon. Unngå dette så lang det er mulig.
- På en skala fra mest skadelig til minst skadelig er inntaksmåtene for rusmiddel som følger; Injeksjon - inhalasjon (røyking eller damping) - sniffing - inntak gjennom munnen.
- Ved påvist koronasykdom eller annen akutt sykdom, del dosen rusmiddel og innta mindre enn vanlig.
Stabil tilgang på LAR-legemiddel
Det planlegges i helsevesenet for at det skal være stabil tilgang på LAR-legemiddel og tilgjengelighet på rent brukerutstyr og akutte helsetjenester osv for personer med ruslidelse. Men det kan komme endringer i åpningstider og rutiner, følg derfor med på oppslag og informasjon fra tjenestestedene du bruker.
I alle helseforetak er det mulig med ganske rask og enkel oppstart i «Lavterskel LAR» for stabilisering på LAR-legemiddel, men tilbudet og ordningene varierer fra sted til sted. Ta kontakt med ditt helseforetak eller din egen lege for å drøfte dette dersom du har ønske om og behov for rask oppstart på LAR-legemiddel.
Skaff deg Nalokson nesespray
Skaff deg en Nalokson nesespray som overdosemotgift dersom du ikke har det alt; https://www.nalokson.uio.no/
Råd til rusmiddelbrukere for å unngå smitte
- God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for å unngå å bli smittet av koronaviruset.
- Generelle hygienetiltak og styrket renhold er i tillegg generelt viktig og bør forsterkes i denne tiden med mye smitte.
- Unngå håndhilsning og klemming, og være nøye med håndhygiene før man evt tar seg i ansiktet, spiser med hendene, håndterer rusmiddel etc.
- Å unngå store forsamlinger og arrangementer anbefales. Hold avstand til andre, mer enn normalt.
- Å unngå kollektivtransport så langt mulig anbefales.
- Snakk med legen din om behov for vaksine for sesonginfluensa og evt andre vaksiner.
Råd til helsepersonell
Helsedirektoratet har skrevet et eget kapittel om ivaretakelse av personer med rus- og psykiske lidelser.
Les veiledningen på Helsedirektoratet sine nettsider.
SERAF har også informasjon til behandlingstjenester som tilbyr LAR-behandling. Denne finner du i den fullstendige artikkelen på SERAF sine nettsider.
Hold deg oppdatert
Helsedirektoratet (Hdir) og Folkehelseinstituttet (FHI) anmoder forøvrig alle om å holde seg løpende oppdatert på informasjonen som legges ut på helsenorge.no om koronaviruset.