- Mange studier og rapporter peker på at unge med store og sammensatte behov, ikke får den oppfølgingen og behandlingen de har behov for. Et FACT ung-team kan følge opp målgruppen på en annen og mer integrert måte enn andre tjenester, sier Kristin Trane. Hun leder Nasjonalt implementeringsteam for FACT ung, og er prosjektleder for FACT ung-satsingen ved Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA).
FACT ung skiller seg fra FACT voksen-team på flere områder, både i målgruppe og i tilnærming.
- Det er forskjeller i hvordan FACT ung- og voksen-team er sammensatt. I ung-team skal det for eksempel være ansatt familieterapeut og barnevernspedagog. De skal følge opp unge og deres foreldre eller fosterforeldre, samt unge som får oppfølging fra barneverntjenesten. Unge med oppfølging fra barnevernet er en viktig målgruppe i FACT ung, sier Trane.
Det er også viktig med samarbeid med skole, og arbeids- og utdanningsspesialist.
Mange gode tilbud
Nasjonalt implementeringsteam for FACT ung gir tilbud til regioner allerede fra de vurderer å søke tilskudd. For regioner som tildeles tilskudd til forprosjekt, finnes et bredt tilbud.
- Vi tilbyr webinarer, veiledning på mail, telefon og via møter. Vi skal også arrangere en forprosjektledersamling i oktober, sier Trane.
Når teamene kommer over i drift, tilbyr implementeringsteamet en ti dagers opplæring fordelt på fem samlinger, fire fysiske og en digital.
- Fra teamene har vært i drift i ett år, skal vi tilby fidelitymålinger. Vi har opprettet et eget team som skal følge dette opp spesifikt. Dette er sammensatt av fagpersoner fra ulike kompetansesentre, slik også Nasjonalt implementeringsteam er. Vi er veldig opptatt av at fidelity handler om tjenesteutvikling, og FACT ung-teamene vil få tilbud om veiledning relatert til forbedringsområder som fremkommer i fidelitymålingene, sier Trane.
FACT ung Nesodden: - Med FACT ung fulgte det en ro og en trygghet
Oversatt fidelityskalaen
Hanne Clausen er faglig rådgiver i NKROP, og deltar i implementeringsteamet. Clausen har hatt ansvar for å oversette den første versjonen av FACT ung-fidelityskalaen fra nederlandsk til norsk.
- Det har vært lagt ned et stort arbeid fra flere kompetansesentre for å tilpasse skalaen til den norske konteksten. Vi måtte blant annet ta hensyn til tjenesteorganiseringen i Norge, det tverrfaglige samarbeidet på tvers av ulike tjenester i Norge, som er annerledes enn i Nederland, samt geografi, som små forhold og lange reiseavstander.
Les også: FACT-fidelitymålinger gir motiverte ansatte og bedre oppfølging
Fidelity og veiledning hånd i hånd
Veiledning- og fidelitygruppen skal reise rundt og gjøre fidelitymålinger i teamene. Videre skal de tilpasse veiledningen og oppfølging i det enkelte team basert på resultatene fra disse målingene. Det er et krav fra helsedirektoratet at FACT ung-teamene må ha en ekstern fidelitymåling ett og tre år etter oppstart. Videre anbefales det at teamene gjør interne fidelitymålinger hvert år som en del av sitt interne kvalitetsforbedringsarbeid.
- Vi bruker fidelitymålinger som et verktøy. Fidelityvurderingene er med på å gjøre teamene bevisst på om de jobber i tråd med FACT ung-modellen, hvordan de jobber, hva de gjør bra og på hvilke områder de har forbedringspotensial, sier Clausen.
FACT ung Gamle Oslo: Slik møtes unge med ROP-lidelse
Et hjelpemiddel for å få ressurser
I tillegg kan fidelityskalaen brukes som et hjelpemiddel for å spre kunnskap om hva FACT-modellen er, til styringsgruppen og ledere i de ulike enhetene og organisasjonene.
- FACT ung må kjempe om ressursene. Teamene kan bruke fidelitymålingen til å vise at dersom teamet skal jobbe i tråd med modellen, så må det også satses slik at de kan gi den kvaliteten som er forventet, sier Clausen.
Les også: Evaluering av norske FACT ung-team
Her kan man begynne
Dersom noen har lyst til å starte, eller lære mer om, FACT ung, kan man begynne med å lese på temasiden til FACT ung og se webinaret for regioner som vurderer å søke tilskudd til forprosjekt.
Webinaret gir et innblikk i modellen, tilskuddsordningen og sier noe om de første stegene i en eventuell videre prosess.
Det er også viktig å lese modellbeskrivelsen.
På SKANROP 2023, vil den unge målgruppen være et tema ved flere sesjoner. Blant annet skal NKROP-stipendiat, Regine Bakken, fortelle fra sin studie om hva som kjennetegner de unge det går bra med etter rusbehandling.
Trane og Clausen med flere, har også skrevet en kronikk i Aftenposten om FACT ung: Det finnes hjelp for unge som sliter