Behov for endring
NKROP mener dagens straffer for bruk av illegale rusmidler er lite hensiktsmessige da de ikke bidrar vesentlig til å bringe rusavhengige ut av avhengigheten. Dagens straffer, i form av bøter og fengselsstraff, vanskeliggjør veien tilbake til et liv i tråd med samfunnets regler og normer.
Straff i form av fengsel kan introdusere sårbare mennesker for tyngre brukermiljøer, mer enn å gi dem verktøy og motivasjon til å begrense forbruket sitt. Mange brukere, og spesielt de mest sårbare, trenger tverrfaglig hjelp og oppfølging fra helsevesenet, skole/utdanning, barnevern m.fl.
Ikke enighet om alt
Rusreformen skaper debatt, så også i NKROP. Et av momentene som har vært mye debattert internt, er bruken av sanksjoner eller reaksjoner for uteblitt oppmøte for den foreslåtte rådgivingsenheten/nemnda. Rusreformutvalget, med dissens fra utvalgsmedlem Swanh, innstiller på fravær av alle type sanksjoner og reaksjoner.
- Fagmiljøet i NKROP er enige i at for mennesker med omfattende rusproblemer, med og uten samtidige alvorlige psykiske lidelser, vil sanksjoner ha liten og muligens en ødeleggende effekt, siden mye av behandlingen bygger på motivasjon og tillit til hjelpeapparatet, sier Lars Lien, leder for NKROP.
Når det gjelder unge mennesker som bruker ulovlige stoffer og som ikke har vært til tidligere behandling for sitt misbruk vil sanksjoner muligens kunne ha en viss effekt for å komme tidlig til med sekundærforebyggende tiltak. Fagmiljøet er imidlertid usikre på hvilke typer sanksjoner som kan virke og hvordan de skal utøves i praksis.
Støtter hovedtrekkene
NKROP støtter hovedtrekkene i rusreformutvalgets innstilling, men reiser bekymring knyttet til oppfølgingen av unge mennesker som ikke tidligere har vært til behandling for sitt misbruk. Hvis disse uteblir fra oppmøte i rådgivningsenheten/nemnda kan det forsinke viktige sekundærforebyggende tiltak.
NKROP vil derfor understreke betydningen av at nemndene får mulighet til oppsøkende oppfølging, og at politiet gis mulighet til å re-henvise i tilfeller der det er holdepunkter for at første henvisning ikke er fulgt opp.
Videre mener NKROP at det må følges nøye med på omfanget i bruk av illegale rusmidler fremover, og forskes på hvilken effekt rusreformen har på bruk av illegale rusmidler i ulike grupper av befolkningen. Økt bruk av illegale rusmidler er en uønsket utvikling, spesielt for personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse.
Les hele høringssvaret fra NKROP til Rusreformen (NOU 2019: 26).
Forlenget høringsfrist
Grunnet den pågående korona-pandemien har Helse- og omsorgsdepartementet forlenget høringsfristen frem til den 15. mai 2020. Den opprinnelige fristen var 2. april.