FACT ung-team er tverrfaglig sammensatte team som skal gi integrert og langvarig behandling til ungdom med store og sammensatte behov. Et premiss for å få tilskudd til å etablere team er at man legger til rette for brukermedvirkning.
Les mer: Modellbeskrivelsen av FACT ung er ferdig
Å sikre god brukermedvirkning kan være krevende, og det er her det nasjonale ungdomspanelet kommer inn. Ungdommene i panelet skal bistå det nasjonale implementeringsteamet og nye FACT ung-team slik at hjelpen blir stadig mer treffsikker og tilpasset de unges behov.
Gjennom å samle erfaringer og refleksjoner kommer ungdomspanelet med innspill til hvordan man kan utvikle og sikre gode tjenester til unge mennesker. Ungdommene i panelet har selv egenerfaring og synes det er meningsfullt å kunne bidra til at tjenestene kan bli bedre.
Vil gi noe tilbake
Vi fikk lov å delta på et av ungdomspanelets møter for å høre mer om hva de selv tenker om å være unge brukermedvirkere og hvorfor det er viktig å samarbeide med dem. Av hensyn til ungdommene benytter vi ikke deres virkelige navn, men har fått tillatelse til å gjengi meningene deres.
Siri starter med å uttrykke at hun synes det er fint å få noe ut av det hun har opplevd. At erfaringene ikke bare er knyttet til noe negativt.
Hun får støtte av Anna, som har opplevd at det å bidra som brukermedvirker og erfaringskonsulent har gitt henne anerkjennelse for erfaringene og bakgrunnen hun har med seg.
- Jeg føler at jeg har fått aksept for det jeg har erfart, og at jeg gjennom det kan gjøre noe godt for andre. Det er veldig sant at vi som står i det, vet hvordan det føles. Det vil være vanskelig å hoppe inn i pensum for å forstå det. Vi sitter med førstehåndserfaring og kan bidra til å kvalitetssikre at tjenestene blir praktisert i tråd med intensjonene.
Motivasjonen for deltakelsen i ungdomspanelet varierer, men flere trekker frem ønsket om å bruke egne erfaringer til å hjelpe andre. Samtidig legger de også vekt på betydningen av å bli hørt og få muligheten til å engasjere seg i spørsmål som berører dem.
Ungdommene understreker at åpenhet og viljen til å lytte til ungdommers egenerfaring skaper en sterkere forbindelse og tillit mellom ungdommene og tjenesteapparatet, som igjen vil bidra til en mer meningsfull og effektiv behandling.
Tilpassede tjenester
En gjennomgående tematikk i ungdomspanelets diskusjoner er viktigheten av å tilpasse tjenestene til den enkelte unges behov og livssituasjon. Dette innebærer anerkjennelse og forståelse av de unges hverdag i dag.
- Pakkeforløp er veldig strømlinjeformet. Jeg mener det må tilpasses det enkelte individets behov, og at det kanskje er ekstra viktig når det er snakk om unge, sier Anna.
- Det er store generasjonsforskjeller, og jeg tror det er svært annerledes å være ung i dag enn tidligere. Derfor mener jeg det er viktig at vi unge hjelper til og bidrar her og nå, supplerer Isa.
Juni Raak Høiseth er faglig rådgiver ved Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT), medlem av det nasjonale implementeringsteamet for FACT ung og kontaktperson for det nasjonale ungdomspanelet. Hun er ikke i tvil om betydningen av ungdommenes bidrag.
- Min jobb er å bidra til å sikre brukermedvirkningen i FACT ung-satsningen, men jeg kunne ikke gjort denne jobben uten denne gjengen, selv om jeg har egenerfaring. All undervisning og all veiledning går via ungdomspanelet. Det hadde ikke blitt reell medvirkning uten dere. Dere er de beste arbeidskollegaene mine, sier hun.
Les også: Fordeler og dilemmaer med bruk av erfaringskonsulenter
Betydningen av gode relasjoner
Gode relasjoner fremheves av de unge som selve kjernen i god behandling. Panelet understreker at det å skape trygge og tillitsfulle relasjoner mellom unge og behandlere er avgjørende for å fremme åpenhet og progresjon i behandlingen.
Samtidig ser de utfordringene knyttet til å adressere relasjonelle temaer i terapirommet, og oppfordrer til økt fokus på betydningen av gode relasjoner i behandlingspraksis for unge.
- Det kan være vanskelig både for den unge og for behandleren å ta opp utfordringer knyttet til det relasjonelle. Mange terapeuter kan fort bli konfliktsky, sier Evine.
- Det er viktig å tørre å snakke om betydningen av gode relasjoner i terapirommet. Hvis du ikke har en god relasjon til den som skal hjelpe deg blir det lite fremdrift i behandlingen, kommenterer Anna.
De mener tjenesteutøverne har en viktig jobb med å være ærlige om sine egne følelser og erkjenne at man i noen tilfeller kommer til kort. Det kan være vanskelig for den unge å foreslå endringer. De profesjonelle behandlerne må derfor ta en større del av ansvaret for å sikre en god og konstruktiv relasjon.
Tas innspillene videre?
Ungdomspanelet uttrykker at deres bidrag har blitt positivt mottatt så langt. De opplever å bli tatt på alvor, og har sett konkrete endringer i tjenestene basert på deres tilbakemeldinger og erfaringer.
- Jeg synes vi blir tatt imot veldig bra. Alle er veldig positive til innspillene våre. Jeg har selv sett at innspillene har nådd helt ut til tjenestene i min egen behandling, sier Kim.
- Er ikke det gøy å kjenne på?, spør Raak Høiseth.
- Jo, definitivt! Det viser at vi bidrar med noe av betydning, avslutter Kim.
Om det nasjonale ungdomspanelet for FACT ung
Panelet består i dag av seks ungdommer og unge voksne med unik egenerfaring fra bruk av ulike helse- og omsorgstjenester. Medlemmene har ulike erfaringer og representerer en bredde både med hensyn til kjønnsidentitet, geografisk tilhørighet og erfaringer. Det jobbes for å utvide panelet med to medlemmer til.
Hovedoppgaven til ungdomspanelet er å bistå det nasjonale implementeringsteamet for FACT ung. De støtter eksisterende FACT ung-team, og de som er i forprosjekt for å planlegge og opprette FACT ung-team.
Ungdomspanelet bistår også i konkrete oppdrag som å rådgi i utforming av og innspill på materiell, brosjyrer og skjemaer som skal brukes hos FACT ung-teamene, eller utarbeidelse av behandlingsplaner. I tillegg er det noen av panelets medlemmer som representerer og holder innlegg på FACT ung-webinarer, opplæringssamlinger og konferanser.
Panelet jobber både på system- og tjenestenivå og møtes fast en gang i måneden og ellers ved behov. Arbeidet i ungdomspanelet er lønnet arbeid og finansieres av midlene til FACT ung-satsningen, kanalisert via NAPHA.
Les mer om FACT ung (NAPHA)