June Bakker Eid møtte på sin første fotballtrening da hun var 7 år. Det var kjærlighet fra første spark. I mange år var fotballtrening og kamp høydepunkter i tilværelsen. Men så skjedde andre ting i livet. Fotballskoene havnet på hylla. Ti år gikk. Så, i 2014, kom Bakker Eid i kontakt med gatefotballaget til Phoenix Haga, et behandlingstilbud for unge rusavhengige i alderen 18 til 35.
– Jeg var litt rusten i starten, det var uvant å bevege seg rundt på fotballbanen igjen. Men så merker man at ting sitter, at man ikke har glemt alt. Noe ballfølelse har jeg med meg etter å ha spilt fotball i så mange år i barndommen, sier Bakker Eid.
Spillere fra hele verden
I dag er hun kaptein på Norges kvinnelandslag i gatefotball og deltar i Fotball-VM for hjemløse, som arrangeres i Oslo fra 29. august til 5. september. Her deltar 560 spillere fra 53 nasjoner. De fleste har en rushistorie, mange har bodd på gata, flere har også psykiske vansker. Norge deltar i turneringen for tolvte gang, for første gang som vertsnasjon.
Kaptein Bakker Eid Hun har nettopp scoret tre mål da Norge knuste Belgia.
– Det er jo ålreit å score hat-trick for landslaget, gliser hun fornøyd.
Rusfritt nettverk
Men det er ikke scoringer og resultater som er det viktigste for de åtte damene som utgjør Norges kvinnelandslag. Den største seieren er å spille fotball og oppleve samholdet med de andre spillerne. Mange av jentene har allerede lange ruskarrierer bak seg. Noen har vært hjemløse, andre har vært ut og inn av midlertidige boliger. Men på banen er de fotballspillere, ikke noe annet.
– De aller fleste spillerne i gatefotballen har hatt rusproblemer, mange er enten i eller har avsluttet behandling. For å holde seg rusfri er det viktig med nye, rusfrie nettverk. Gatefotballagene kan spille den rollen, sier Benjamin Brekke-Nærstad, prosjektleder for Fotball-VM. Tidligere har han jobbet med gatefotball i Oslo i en årrekke.
Motivere til endring
Han viser til at svært mange har spilt fotball før, de har kanskje delt den samme drømmen om å spille på landslaget. Spillerne på landslaget plukkes fra lokale gatefotballag. Hver spiller kan bare være med i VM én gang, for å sikre at flere får muligheten. Hittil har over 100 gatefotballspillere vært innom landslagene for kvinner og menn.
Spillerne på landslaget inngår en avtale om rusfrihet i perioden, og de sier ja til å bli testet. Ruser de seg, er det ut av laget.
– Vi håper at muligheten til å delta i Fotball-VM kan motivere til å gjøre endringer i livet sitt. Målet med gatefotballen er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale møtepunkt, forklarer Brekke-Nærstad.
Hverdagen etterpå
For kaptein Bakker Eid har fotball-VM vært et mål hun har jobbet for lenge. De siste månedene har laget vært på fire landslagssamlinger.
– Vi har hatt en fin vei frem til turneringen, men høydepunktet, det er nå. Å spille VM er stort, sier hun.
Faktisk kan opplevelsen være så stor at hverdagen etterpå blir en nedtur, påpeker landslagstrener Iris Gjerland. Derfor bruker de mye tid på å snakke om hva som skal skje etter turneringen når perioden på landslaget er slutt.
– Vi snakker om at vi skal være tilstede i øyeblikket, her og nå, og være sammen som lag. Vi bor sammen gjennom hele turneringen, tett på hverandre. Det kan være utfordrende, men mest ser vi mye personlig vekst, latter og glede, sier Gjerland.
God stemning på Rådhusplassen
I anledning turneringen er tre fotballbaner rigget på Rådhusplassen i Oslo. Fotballbanene som brukes i gatefotball er mye mindre enn vanlige fotballbaner, og hvert lag har kun fire spillere – tre utespillere og keeper – på banen til enhver tid. Hvert lag har maks åtte spillere.
– Vi spiller på mindre baner med færre spillere for å senke terskelen for å bli med. Det kan være vanskelig å stille «vanlig» fotballag med elleve spillere, men de fleste klarer å stille lag med fire, forklarer Brekke-Nærstad.
Denne dagen er fotballbanene badet i sol. Måkene flyr inn over Oslofjorden, nysgjerrige tilskuere spiser is på tribunene. Kampene varer i to ganger syv minutter, så her er mange lag i aksjon i løpet av kort tid.
Fotball-VM for hjemløse varer til 5. september. Se kampprogram og ytterligere informasjon.