Lite nytt, men bedre struktur
Nylig ble første samling avholdt ved Kunstbanken i Lillehammer. Faglig rådgiver ved NKROP, Tore Willy Lie, ledet den første dagen, som skulle gi deltakerne en introduksjon til IDDT.
I salen satt medarbeidere fra Lillehammer, Gausdal, Nord-Fron, Øyer og Ringebu kommune, samt det lokale DPSet (distriktpsykiatrisk senter) og FACT-teamet (fleksibelt oppsøkende oppfølgingsteam) i Sør-Gudbrandsdalen.
- Jeg håper dere har hørt alt jeg har å si fra før, men bruk disse opplæringsdagene til å gjennomføre en GAP-analyse av egen praksis, oppfordret Lie innledningsvis.
Poenget hans er at IDDT-manualen ikke er noe radikalt nytt, men tilbyr en mer metodisk og systematisk tilnærming til faget. Veldig mange vil kjenne igjen de fleste ansvarsområdene og metodene som beskrives i IDDT-manualen. Samtidig kan manualen med sin systematiske struktur være et godt rammeverk for å oppnå godt samarbeid på tvers av etater og internt i team.
Nyttig rammeverk
Det er nettopp dette avdelingsleder, Gunn Kristin Leine, ønsker å oppnå ved å innføre IDDT- manualen i Oppfølgingsteamet i Lillehammer kommune.
- Vi har gjennomført en større omstrukturering ved enheten vår. I den forbindelse var vi på utkikk etter en metodikk som kunne gi oss et tydelig rammeverk å jobbe innenfor. Jeg tenker at IDDT-manualen vil være med å gi oss faglig tyngde og trygghet, samtidig som den hjelper oss med å bygge en felles faglig forståelse og kultur.
- Som Lie nevnte, har vi gjort mye av det som står i IDDT-manualen fra før, men med manualen settes ting i system. Jeg har tro på en systematisk tilnærming, som alle i teamet blir godt kjent med. Det vil gjøre oss tryggere, og bedre tjenestene våre, sier Leine engasjert.
Oppfølgingsteamet som Leine leder har til sammen ca. 20 årsverk og yter tjenester til mellom 50 og 60 brukere.
Krever vilje og ressurser
Lie er opptatt av at arbeidet med å implementere IDDT-manualen må forankres på ledelsesnivå.
- Det nytter ikke om dere på gulvet er entusiastiske og setter i gang. For å lykkes med integrert behandling av rus og psykiske lidelser må det jobbes systematisk og det krever ressurser og tid. Her spiller lederne en helt sentral rolle, poengterte Lie.
Han var også opptatt av å presisere behovet for sømløs samhandling på tvers av tjenestenivå, og at dette krever et felles verdigrunnlag.
- Det er viktig å få etablert gode og felles holdninger i alle etatene som skal yte tjenester til personer med rus og psykiske lidelser. Opplever dere å ha felles holdninger som samarbeidspartnerne deres?, undret Lie og henvendte seg til forsamlingen.
Han fikk svar fra salen at holdninger alltid kan variere. En deltaker hadde følgende kommentar:
- Vi møter sjelden dårlige holdninger, men vi har kanskje litt forskjellige holdninger. Når man jobber et sted, etablerer det seg alltid en praksis og et tankesett om at “slik gjør vi det her”.
Vedkommende var meget positiv til IDDT-manualen og gledet seg til å ta den i bruk.
- Vi har ventet på manualen og har tro på at den kan hjelpe oss med å drive faglig utvikling i teamet vårt. Det gjør det meningsfullt å gå på jobb, når du hele tiden jobber for å gjøre noe bedre.
Om IDDT-pilotene
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) har oversatt den amerikanske behandlingsmanualen Integrated Dual Disorders Treatment (IDDT) til norsk. Manualen ble utgitt i 2022 i pdf-format og kan bestilles på rop.no.
For å bringe manualen ut til fagmiljøene har NKROP initiert to piloter. To fagmiljøer, i Sør-Gudbrandsdal og Fredrikstad, er invitert til å delta i pilotene. Gjennom flere samlinger høsten 2023, får de presentert IDDT-manualen og ulike innholdselementer i denne av fagpersoner fra NKROP.