Liese Recke er førstelektor ved Fakultet for sosialvitenskap ved VID vitenskapelige høgskole, og ansvarlig for videreutdanningen i rus- og avhengighetsproblematikk. Hun mener det er mange fordeler ved å ansette erfaringskonsulenter i rustjenester, både for tjenestene, erfaringskonsulenten selv og brukerne.
- Statsfinansierte tjenester blir drevet etter økonomiske kriterier, og det er i deres interesse å få en medarbeider som jobber mest mulig for minst mulig penger. Det kan være en fordel med en ansatt som ikke stiller faglige krav og som stort sett gjør det de blir bedt om, sier hun.
Et meningsfullt arbeid
Recke mener det er et fint og meningsfullt arbeid for erfaringskonsulenten selv.
- Mange som har egne erfaringer med rus, føler et sterkt kall til å hjelpe andre i liknende situasjoner, men de kan ha vansker med å få andre jobber. Det oppleves som meningsfullt å utøve sitt personlige kall og bruke livet sitt som utgangspunkt, samtidig som man føler at man gjør noe fornuftig i verden, sier Recke.
- For brukerne kan det være en fordel at man har en ansatt som er fleksibel og kanskje tilgjengelig 24/7, sier hun videre.
Handler om den tette relasjonen
Brukeren synes som regel det er fint å ha en erfaringskonsulent som følger dem opp tett og som stort sett er tilgjengelig. Men ifølge Recke handler ikke det om erfaringskonsulentens bakgrunn.
- Jeg er helt sikker på at brukeren hadde vært like fornøyd med en erfaren sosionom uten egenerfaring, dersom sosionomen hadde samme ressurser og frie rammer som erfaringskonsulenten. Jeg tror ikke at brukere nødvendigvis er fornøyd fordi de har samme historie. Brukerne kan bli fornøyd fordi de får mulighet til å etablere en mye tettere og fortrolig relasjon til erfaringskonsulenten, sier hun.
Etterlyser strammere retningslinjer
Recke mener at det er et problem at erfaringskonsulentene i altfor mange tilfeller har for frie rammer og at de ofte blander rollene mellom det private og det profesjonelle. Hun mener de bør være underlagt det samme lovverket og yrkesetikken som de andre ansatte.
- Det er de i teorien, men ikke i praksis. Det er et stort problem, fordi lover, rammeverk og yrkesetikk er skapt for å beskytte både brukere og ansatte. Erfaringskonsulenten har i stort omfang mulighet for å disponere sin tid med brukere og pasienter selv. De er ofte overlatt til seg selv, og ingen vet hva de egentlig holder på med. De får også ofte velge selv hvilke brukere og pasienter de vil jobbe med. Det blir litt tilfeldig hvor det legges ned ressurser og ikke, sier hun.
Sammenblanding av roller
I tillegg syns hun det er uheldig med sammenblanding av roller.
- Arbeidsgiver legger ofte opp til at konsulenten skal ha et vennskapsliknende forhold til brukerne. Det kan være problematisk for brukeren å skille mellom om erfaringskonsulenten er en venn eller en ansatt. Hvilke regler gjelder? Man kan rapportere om etiske overtramp fra en profesjonell, men ikke tyste på en venn.
Les også: Bedre forskning med medforskere
Problematisk med journaltilgang
Recke påpeker at rusmiljøet er et illegalt miljø med relasjoner der mange skylder hverandre penger, tjenester og kjenner til hverandres hemmeligheter. Hva skjer når en lavterskel institusjon ansetter en erfaringskonsulent som er kjent og fryktet av brukerne i det lokale kriminelle miljøet gjennom mange år?
- Mange erfaringskonsulenter har tilgang til og skriver i brukernes journal. Kanskje er de gamle kjente som har relasjoner til hverandre, og kanskje blir de kjente igjen hvis erfaringskonsulenten gjenopptar et rusforbruk. Det blir et stort problem hvis brukerne ikke tør å åpne seg om problemer omkring ansattes doble relasjoner eller habilitet, fordi de er redde for konsekvensene. Dette kan også gå begge veier, og erfaringskonsulenten kan risikere å få sanksjoner fra det illegale miljøet, sier hun, og legger til:
- Et annet problem er brukere som får medisiner gjennom LAR. Det er substanser som representerer en relativ høy verdi på det sorte markedet. Hva er risikoen, når man setter erfaringskonsulenter, som kanskje også er pasienter, til å dele ut LAR-medisiner til andre pasienter?
Bokanbefaling: Erfaringskonsulenten - Funksjoner, roller og involvering
Hvor lenge er man erfaringskonsulent?
- Hvor lenge er man egentlig erfaringskonsulent? Kan man være det i 30 år?
- Selvfølgelig, sier Recke.
- Man kan ikke si at nå er det 30 år siden du tok utdannelsen din, så nå er den utdatert og du er ikke lenger lege eller sosionom. Så lenge det står i ansettelseskontrakten din at du er erfaringskonsulent, så er du det.
Hva når man tar utdannelse?
- Noen erfaringskonsulenter velger å ta utdannelse etter hvert. Er de fortsatt erfaringskonsulenter?
- Tar man en utdannelse, får man kanskje en autorisasjon og en yrkesetikk relatert til profesjonen. Men du kan bli ansatt som erfaringskonsulent, både med og uten profesjonsutdanning. Uansett kan man alltid bruke erfaringen, sier Recke som selv hadde erfaring med psykiatri, illegal rus, rusbehandling og sexarbeid før hun ble psykolog.
- Jeg trenger ikke dele min historie, men kanskje jeg kan stille bedre spørsmål og reflektere sammen med pasienten på en annen måte enn jeg kunne uten den erfaringen. Som psykolog har jeg en profesjonsetikk og rammer jeg skal holde meg innenfor. Jeg har noen retningslinjer som forteller når det er etisk og når det er uetisk å bruke mine egne erfaringer. Mange fagpersoner har egne erfaringer, både med psykiatri, rusavhengighet og rusbehandling, og bruker sine erfaringer på en etisk og veloverveid måte, sier hun.