De siste par ukene har flere brukere enn før tatt kontakt med M31. Det er et lavterskeltilbud i Bergen til personer som bruker heroin og/eller andre opioider og som ønsker vurdering for legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Den økte pågangen til LAR kan skyldes flere faktorer, blant annet redsel for smitte og redusert tilgjengelighet av heroin og andre opioider.
- Vi er glade for at personer med rusmiddelavhengighet som nå er i en ekstra utsatt situasjon velger å oppsøke vårt lavterskeltilbud, sier Christian Ohldieck, overlege og assisterende seksjonsleder i LAR ved Haukeland universitetssjukehus.
Rask behandling

Personer som tar kontakt med M31 får en vurderingssamtale i løpet av få dager, og behandling med buprenorfin eller metadon kan startes raskt. Overlege Ohldieck sier at dette ikke er nytt på grunn av koronaviruset: M31 har tilbudt LAR-behandling så og si på dagen siden 2014.
Situasjonen med Covid-19 kan imidlertid komme til å medføre krevende prioriteringer i tiden som kommer. I en slik situasjon vil opprettholdelse av tilbudet om lavterskel-LAR fortsatt være høyt prioritert.
- I den nåværende situasjonen, hvor det er høy risiko for bemanningsutfordringer som følge av Covid-19, vil vi ikke at lavterskeltilbudet til LAR-pasienter skal rammes. Det skal fortsatt være i full drift. Derfor har vi økt ressursene til M31. Vi ønsker å kunne ta imot alle som oppsøker oss, påpeker Ohldieck.
Dette er gode nyheter, mener Morten Brodahl, erfaringskonsulent i NKROP (Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse).
- Nå som det er mindre heroin tilgjengelig på gata, er lavterskel LAR-tilbud viktigere enn noen gang, understreker han.