- Dette gjelder personer som er sårbare for å utvikle schizofreni i utgangspunktet, sier Knut Boe Kielland, lege og faglig rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).
Spesielt hyppig bruk av cannabis før 17 års alder, er assosiert med mer alvorlig schizofreni og dårligere prognose.
- Vi har sett en økt bruk av cannabis blant norske ungdommer de siste årene. Det gir grunnlag for bekymring for at cannabisbruken kan medvirke til flere tilfeller av schizofreni, sier Kielland.
Tre hypoteser
Diskusjonene rundt cannabisbruk og utvikling av schizofreni har gått på tre forskjellige hypoteser:
1 At sammenhengen skyldes en ren effekt av cannabis.
2 At personer med tidlige symptomer på schizofreni behandler seg selv med cannabis.
3 At hos personer med sårbarhet for schizofreni, kan cannabisbruk fremskynde eller utløse debuten.
- Det er den tredje hypotesen man nå heller mot. Dette bekreftes blant annet i en stor dansk studie som taler for økt risiko for schizofreni ved bruk av ulike rusmidler, og spesielt ved bruk av cannabis, sier Kielland.
Får symptomer på psykose i tidlig alder
Ifølge Kielland vil denne gruppen antakeligvis ha bedre prognose hvis de slutter med cannabis, enn dem som utvikler schizofreni uten cannabisbruk. Personer med bipolar lidelse som bruker cannabis, fungerer bedre kognitivt enn bipolare pasienter som ikke bruker cannabis. Ved schizofreni, er det motsatt. De som bruker cannabis, har lavere kognitiv funksjon enn de som ikke bruker cannabis.
- Personer med schizofreni og samtidig rusmiddelmisbruk, får ofte symptomer på psykose i yngre alder. Det ser vi sjeldnere hos personer med schizofreni uten rusmiddelbruk. Noen undersøkelser kan også tyde på at den gruppen med schizofreni som bruker rusmidler, egentlig er mindre alvorlig psykisk syk enn de med schizofreni uten rusmiddelbruk. At bruken av rusmiddel bidrar til det dårlige funksjonsnivået, sier Kielland.
Men hvorfor bruker disse pasientene cannabis når man vet at det kan opprettholde sykdommen og gjøre symptomene verre?
- De får en attraktiv rusvirkning. Mange opplever også en lettelse fra psykisk stress, og bruker cannabis som selvmedisinering, sier Kielland.
Les også om det interaktive nettstedet Weedensenteret.no
Sårbare folk bør kutte ut cannabis
Jørgen G. Bramness er seniorforsker ved Avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet og professor i psykiatri ved Institutt for klinisk medisin, UiT. Han er også tilknyttet NKROP som faglig rådgiver.
Bramness forteller at i danske studier har man funnet ut at så mange som rundt ti prosent av schizofreni i dagens samfunn kan tilskrives cannabis.
- Da begynner vi å snakke om et stort tall. Man forklarer det med en økning i cannabisbruk og sterkere cannabis på markedet. Cannabis har blitt et mer potent produkt, sier han, og legger til:
- Vi mener at folk som er sårbare vil ha nytte av å la være å røyke cannabis. Det vil minske risikoen for å utvikle schizofreni. Det er det mer og mer som tyder på.
Sårbarhet og miljø
- Observasjonen om at cannabis var knyttet til utvikling av schizofreni, kom allerede på 80-tallet, forteller Bramness.
- Man tok for seg folk som ikke hadde psykotiske symptomer og så om deres cannabisbruk var relatert til senere schizofreni, og fant en sammenheng. Så kan man ikke utelukke at man snakker om motsatt sammenheng, altså at folk som er sårbare for å utvikle schizofreni er tilbøyelig for å bruke cannabis, sier Bramness, og legger til at for alle mennesker og alle sykdommer, vil det være en blanding av sårbarhet og miljøfaktorer.
- Noen kan holde på med mye helseskadelig atferd uten å få problemer knyttet til atferden. Andre vil få sykdom uten å ha noe risikoatferd, sier han.
Les også: Jørgen G. Bramness: Cannabis øker risiko for astma
Vil finne en faktor man kan endre
Hvorfor er det egentlig så viktig å finne ut om cannabis alene er en utløsende faktor for å utvikle schizofreni?
- Det er fordi vi er interessert i modifiserbare faktorer, altså det man kan gjøre noe med. Vi kan ikke gjøre noe med gener eller en vanskelig barndom, men hvis cannabisbruk er en selvstendig faktor, kan vi gjøre noe med det, sier Bramness.