- Kjønnsrollene i rusmiljøet er veldig stereotypiske, nesten karikerte. Menneskene i miljøet lever et veldig presset liv, så det er ikke så mye tid til empati og å reflektere rundt ting. Vi tenker at kjønn er et premiss for hvordan vi lever livene våre, spesielt i rusmiljøene, sier Storhamar. Hun er avdelingsleder ved kvinnetiltaket i Steenstrups gate, Kirkens bymisjon, Bybo.
Steenstrups gate er det eneste permanente boligtilbudet for denne gruppa i Oslo. Boligkomplekset åpnet i sommer, og består av 12 leiligheter.
Kjønnsperspektivet som premissleverandør
- Det er mange som har god kompetanse på rus og booppfølging. Vi tar også med kjønnsperspektivet som premissleverandør. Det betyr at vi ser etter og jobber med en del typiske kvinnehelseutfordringer, som voldsutsatthet, traumer, overgrep, spiseforstyrrelser og det å gå rundt og være tidvis i en utsatt risikosituasjon. Dette er ting som påvirker hvordan man lever livet sitt. Mye er også typisk for menn i miljøet, men det er det andre som jobber med, sier Storhamar.
Avdelingslederen synes det er litt rart at tilbudet til kvinner er såpass lite på landsbasis.
- Mange tror det må være en større gruppe for at man skal kunne lage skjermede tiltak for kvinner. Jeg mener det er helt bakvendt å tenke sånn. Folk blir jo sykere av å leve liv der kjønnsrollene så til de grader er med på å holde deg nede. For dem som ønsker dette tilbudet er det prisgitt, både uttalt og ikke. Vi ser at folk faller til ro og er tryggere i gangene. Noen sier det helt tydelig også: At de er glade for at det ikke bor menn i huset, sier hun.
Les også: Seksuell helse må adresseres
Leilighet er en sterk valuta
For kvinnene som bor i Steenstrups gate, gjelder vanlig husleielov og alle har normal leiekontrakt. Tilbudet skal være så tilnærmet likt egen bolig som mulig. De kan selv bestemme hvordan de vil leve i boligen sin, som besøk, innredning og oppfølging i hjemmet.
- Mange synes det er en trygghet i å ha en kjæreste. Vil hen flytte inn, er det ikke helt greit. Da er det også naturlig at vi snakker litt om grenser, og hjelper dem å ta bevisste valg. Hvor lang tid det er ok å bruke på å bli kjent med en ny kjæreste før man kaller seg kjærester og eventuelt ønsker å flytte sammen? Kan det være greit å ha sin egen hule hvor ingen andre bor og bestemmer? Leilighet er en sterk valuta i et miljø der folk ikke har bolig. Ofte er det andre ting enn bare forelskelse som spiller inn, som avhengighet, dop, valuta, status, penger og beskyttelse, sier Storhamar, og legger til at kvinnen ikke bare er ofre.
- Det kan være smart å få en kjæreste som gjør deg trygg. Det er en måte å overleve på.
Hannas hus: Nytt overnattingstilbud til kvinner i aktiv rus i Bergen
- Vi gjør alt, og enda litt til
Boligtilbudet er bemannet fra morgen til kveld, men ikke på natt. Beboerne kan kontakte security-vakter som er tilknyttet boligkomplekset på kvelds- og nattestid. Vaktene kan bistå dersom noen har mistet nøkkelen eller hvis noen er utrygge og syns det er vanskelig å ringe politiet. Når boligen er bemannet, bistår de ansatte med alt som skal til for at kvinnene skal bli boende.
- Vi har samtaler, går på butikken, følger til tannlegen, og bare er sammen. Vi er der. Det er nesten ingen grenser for hva vi ikke gjør. Vi gjør alt, og enda litt til, sier Storhamar, og understreker at hun elsker jobben sin.
- Vi er litt av en gjeng, her bor veldig mange morsomme folk. Det er så gøy når man jobber der folk bor og man kan følge de lange linjene. Vi blir kjent med dem og de blir kjent med oss. Ingen skal videre. De er hjemme, sier hun.
Les også: Mangelfullt krisesentertilbud til kvinner i aktiv rus