– Vi håper utredningen kan bidra til å etablere et fullverdig og effektivt tilbud til en målgruppe som tradisjonelt har falt mellom mange stoler, sier Trond Hatling til Napha.no. Han er faglig rådgiver i NAPHA og prosjektleder for utredningen.
– Rapportene viser et bilde der ungdom med store utfordringer ofte møter et fragmentert hjelpeapparat, med variabel kvalitet på behandling, mangel på tverrfaglighet og samarbeid på tvers av instanser, sier han videre.
Tverrfaglig sammensatt
De siste ti årene, har det blitt etablert mange ACT- og FACT-team i Norge. Målgruppen er voksne med alvorlige psykiske lidelser, omfattende tilleggsproblemer og lavt funksjonsnivå.
Forprosjektet for FACT Ung i Norge ble etablert i 2018. Helsedirektoratet ga oppdraget med utredning av FACT Ung i Norge til Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP). Det ble deretter nedsatt en arbeidsgruppe for utredning.
- FACT Ung-teamene, skal være tverrfaglig sammensatt med en bred og fleksibel tilnærming til en aldersmessig bred målgruppe som strever på flere livsområder. Teamene skal nå ungdom som av ulike årsaker ikke har kontakt med, eller ikke får god nok hjelp av de ordinære tjenestene, sier Silje Nord-Baade, psykolog og faglig rådgiver ved NKROP. Nord-Baade har deltatt i utredningsarbeidet, og er med og skriver utkastet på håndboka.
Les også: Gode resultater med FACT Plus
Helhetlig og integrert oppfølging
FACT Ung, som er en samhandlingsmodell, går rett inn i utfordringene med fragmenterte tjenester. Teamene skal bidra til at ungdom med sammensatte og alvorlige tilstander, får en helhetlig og integrert oppfølging. Oppfølgingen skal vare så lenge ungdommen trenger det.
- FACT Ung-teamet skal se ungdommen i kontekst og håndtere utfordringer. De skal bygge på ungdommens styrker og ressurser, både de ungdommen har i seg selv og de som finnes i nettverket rundt ungdommen. Teamet skal jobbe for at de ulike involverte rundt ungdommen drar i samme retning. Det er helt sentralt at teamet jobber oppsøkende og har god tid til å bygge relasjon og bli kjent med ungdommen på deres arena, sier Nord-Baade, og legger til at teamprosessen er i stor grad lik den som er for de allerede eksisterende FACT-teamene.
- Likevel vil det bli ulike samarbeidsinstanser, innfallsvinkler og konkrete arbeidsmetoder, sier hun.
Les også: FACT-team har bidratt til positive endringer i tjenestesystemet
Involverer foreldre og omsorgspersoner
Nord-Baade forteller at en av de største forskjellene fra FACT Voksen, er involvering av foreldre og omsorgspersoner.
- Omsorgspersonene må inkluderes slik at de er i stand til å gi god og riktig oppfølging til ungdommen. Teamet må også samarbeide med blant annet skole og barnevern, og legge til rette rundt fritidsaktiviteter, utdanning og arbeidstiltak, for å nevne noe, sier Nord-Baade.
Målet er at ungdommen, med hjelp, skal bygge seg det livet de ønsker å leve. De skal oppleve seg som en del av samfunnet, til tross for utfordringer man har.
- Da må det samhandles, sånn at alle som er involvert i ungdommens liv, jobber mot de samme målene, sier Nord-Baade.
NKROP skal evaluere pilotene
Det er allerede rundt 30 initiativ på gang i Norge for å etablere FACT Ung-team. NKROP har fått i oppdrag av Helsedirektoratet å evaluere FACT Ung pilotene.
- Vi skal innhente erfaringer fra oppstart og drift av pilotene fra teamansatte, de unge, deres pårørende og relevante samarbeidspartnere. Kunnskapen skal tilføres nye FACT Ung-team som skal starte opp, ikke minst for å tilpasse FACT Ung-modellen til innspill og erfaringer fra de aktuelle aktørene. Sluttrapport skal leveres våren 2022, sier Anne Signe Landheim, forskningsleder og faglig rådgiver ved NKROP.
Arbeidsgruppen
Arbeidsgruppen har bestått av representanter for Helsedirektoratet, Barne-, unge- og familiedirektoratet, NKROP, NAPHA, NUBU, RBUP Øst og Sør, RKBU-vest, midt og nord, BUFetat, KS, kommunal barnevernstjeneste, brukerorganisasjoner, brukerrepresentanter, FACTung pilotteam og RHF.