FACT Lofoten består av fire kommuner. De to minste kommunene, Flakstad og Moskenes, har begge litt over 1.000 innbyggere. Vestvågøy og Vågan er litt større kommuner, der begge har rundt 10.000 innbyggere. De fire kommunene ligger på rekke og rad, og det er rundt 3,5 timers kjøretid fra den ene enden til den andre.
FACT står for Assertive Community Treatment, eller fleksibelt, aktivt oppsøkende behandlingsteam.
- Det er et veldig ulikt tilbud i de fire kommunene. Den ene kommunen har for eksempel ingen egen rus- og psykiatritjeneste, kun hjemmetjeneste, og et lite fastlegekontor. Mens i de største kommunene er det større rus- og psykiatritjenester med ulike behandlingstilbud.
Vi må forholde oss til at tilbudene er svært forskjellige, tilpasse oss og samarbeide med kommunene ut fra de ressursene som finnes, sier Emil Liljebakk, enhetsleder i FACT Lofoten.
Forskning ved NKROP: FACT-team i langstrakte Norge - utfordringer og tilpasninger
To lokalkontorer
For å nå over de lange avstandene, har teamet valgt å ha to kontorer i de to største kommunene.
- Det hadde nok vært mer optimalt for teammiljøet å være samlokalisert, men med to lokasjoner, når vi geografisk bredere, sier Liljebakk. Han forteller at de må planlegge mye for å få billogistikken og pasientlogistikken til å gå opp.
- Vi kan ikke kjøre én time for ett hjemmebesøk. Hvis vi vet at vi skal besøke en annen pasient på samme strekning dagen etterpå, må vi prøve å samle avtalene på samme dag. Vi samkjører også mye. Heldigvis har vi nok biler. Vi har 8 biler på 14 ansatte, sier han.
Case manager i annen kommune
Teamet har valgt å ha case manager ansatt i en annen kommune enn der vedkommende har ansvar for pasienter. På denne måten, må de jobbe på tvers av kommunegrenser og samarbeide med alle kollegaene i FACT-teamet.
- Det handler om å lage et team hvor alle kan utnytte styrkene og ressursene til alle ansatte i teamet. En annen viktig del av dette er å skape en helhetlig teamfølelse. At alle føler at de jobber i et team til tross for ulike lokasjoner. Dette fører til noen ekstra timer i bil på veien, men er en investering vi har valgt å ta, sier Liljebakk.
Les også: FACT-team har bidratt til positive endringer i tjenestesystemet
Alltid tilgjengelig
Teamet har 14 ansatte som alle jobber på kryss og tvers i kommunene. Dermed er det stort sett alltid noen tilgjengelig i en kommune, dersom det skulle oppstå akutte problemstillinger som krever raskt oppmøte fra FACT-teamet. Dette er en styrke når man er et FACT-team i rural kontekst.
- For å få til dette, må vi har færre pasienter per ansatt enn det som er vanlig i tettbebygde strøk. Hver case manager har mellom 6 og 8 pasienter, litt avhengig om vedkommende er ansatt i kommunen eller sykehuset og hvilken rolle dem har i teamet, sier Liljebakk.
Finner alternative løsninger
Liljebakk forteller at selv om de har noen ekstra utfordringer, så streber hele tiden etter å være så nært opp til modellen som mulig.
- Alle tavlemøtene gjennomføres med hjelp av video. Mange deltar også over handsfree i bilen for å utnytte transporttiden i bilen. Dette skjer nærmest daglig. Det er en vanesak, og fungerer utmerket. Der vi kommer til kort, må vi bare gjøre så godt vi kan, sier han.
Les også: - Det oppleves som krevende å jobbe med ROP-gruppen, og jeg tror IDDT kan være en god løsning
Sårbart med mange kommuner
FACT Lofoten er inne i sitt siste prosjektår, og skal over i etablert drift i neste halvår. Denne høsten skal de inn i fire forskjellige kommunestyrer og vise at dette er noe å satse på. Styringsgruppen er positiv og ønsker teamet videre i etablert drift.
- Det er veldig sårbart når det er så mange små kommuner som skal få regnestykket og kabalen til å gå opp. Hvis én kommune trekker seg, så ramler det sammen. Mister vi noen stillinger, er ikke temaet bærekraftig, sier Liljebakk.
Mange team ble etablert på samme tid i Nord-Norge for rundt 3-4 år siden. Flere team er allerede lagt ned.
- Det er utrolig synd at det tillates å bruke så store pengesummer med tilskuddsfinansiering på å etablere FACT team, for så å legge dem ned. De største taperne blir selvsagt pasientene som mister et behandlingstilbud som regnes som gullstandarden for FACTs målgruppe, sier Liljebakk.
Ikke aktuelt å øke støtten
Kan det være hensiktsmessig å øke den økonomiske støtten til FACT-team i rurale strøk?
- Nei, sier Helga Katharina Haug, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.
- Det er per nå ikke vurdert å øke den økonomiske støtten som gis gjennom tilskuddsordningen til kommuner i rurale strøk, sier hun og anbefaler andre løsninger for disse kommunene.
- For mer rurale strøk, vil interkommunalt samarbeid være en løsning for å få etablert flere team. Det er også mulig med digitale løsninger for hyppigere kontakt og oppfølging. Flere kommuner kan gå sammen i et forpliktende samarbeid med spesialisthelsetjenesten.