- Fysisk aktivitet gjør at pasientene kommer seg ut og får bedret sin fysiske og psykiske helse. De får interaksjon og samspill med andre pasienter, og noen har til og med kommet ut i ordinært arbeid etter å ha blitt mer aktiv, sier Ellen Bergseth Solberg, fagleder i FACT-Nesodden, spesialsykepleier i psykiatri og treningsterapeut.
Solberg forteller at flere av pasientene gir tilbakemeldinger om at det er positivt å ha noe å fylle dagen sin med.
- De forteller at de sover bedre om natten og oppgir at de har mindre angst og depresjon. Flere har også dannet nettverk på utsiden av kommunen, og blitt med i lokale idrettslag, sier hun.
Startet med turgrupper
Arbeidet mot mer fysisk aktivitet, startet tilbake i 2007. Da inngikk kommunen et samarbeid med Aktiv på dagtid, som er et lavterskel treningstilbud til mennesker som står ufrivillig utenfor arbeidslivet.
- På samme tid, fikk jeg med meg en kollega som også brant for fysisk aktivitet. Vi startet opp med ukentlige turgrupper. Etter hvert bygde vi på med flere aktiviteter, og utdannet oss også til treningsterapeuter, sier Solberg.
I dag har teamet opprettet en egen forebyggende enhet for psykisk helse som jobber med å implementere fysisk aktivitet. I tillegg til styrketrening på Aktiv på dagtid, tilbyr de egne treningstimer på aktivitetssenteret med alt fra yoga, mindfulness og avspenning til fotball, innebandy, volleyball, styrke, boksing og tur. De best fungerende pasientene er med på kommunens bedriftslag i innebandy.
Les også: Psykisk syke dør tidligere enn andre, og av sykdommer det er lett å behandle
Undervisning i kosthold
Solberg forteller at FACT-teamet også har tilknyttet seg en ernæringskonsulent som kan kontaktes ved behov.
- Vi ser absolutt en sammenheng mellom kosthold og psykisk helse. Ernæringskonsulenten vår holder både gruppeundervisning og en til en oppfølging om kosthold. Pasienter som ønsker det, får både teoretisk og praktisk opplæring i hvordan man kan lage enkel og sunn mat til en rimelig penge, sier hun, og legger til at de også har gjort noen grep i matserveringen på aktivitetssenteret. Kaffe og vafler er byttet ut med sunn, grønn vegetarlunsj fire ganger i uken.
Krever mye motivasjon
Ifølge Solberg, krever det en del motivasjonsarbeid og forberedelser for å få pasientene med på trening.
- Det er viktig å motivere godt på forhånd. Vi snakker mye om det, og sender ut en sms før timen der vi minner om treningen. Mange av pasientene våre trenger å bli hentet på døren og kjørt til og fra trening. Dersom vi ikke henter og kjører, kommer det nesten ingen, sier hun.
Det er også viktig å ha treningstimene på samme tidspunkt hver uke, med de samme kontaktpersonene som følger det opp.
- Og så må man møte presis, og alltid gi beskjed hvis man er forsinket. Så er det bare å følge opp og møte opp til samme tid, igjen og igjen og igjen. Til slutt har man forhåpentligvis en kjerne av pasienter som ønsker å være med, sier Solberg, og passer samtidig på å rose kommunen for god støtte.
- Vi har en felles enighet om at fysisk aktivitet er viktig. Det er helt avgjørende med støtte og et godt samarbeid for å få til dette, sier hun.
Se på foredrag med Grete Flemmen på ROP-TV: Fysisk trening som medisin