NKROP er i omstilling og skal slås sammen med to kompetansetjenester ved Oslo universitetssykehus (OUS) per 1.1.2025. Forskning vil ikke være en av kjerneoppgavene i det nye senteret som er under etablering. Divisjonsdirektør Benedicte Thorsen-Dahl er derfor fornøyd med at det er jobbet frem en løsning for å ivareta forskningsaktiviteten ved NKROP.
- I omstillingsarbeidet er det blitt tydeliggjort at forskning ikke skal være en del av basisoppgavene til det nye senteret. Vi startet derfor jobben lokalt med å finne en løsning for å sikre videre forskning på det nasjonale nivået NKROP har bidratt med over mange år. Jeg er svært glad for at vi nå har funnet en god løsning, sier Thorsen-Dahl.
Styrke samarbeidet på tvers av enheter
Den nye forskningsenheten knyttes til Divisjon Psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet, Avdeling for akuttpsykiatri og psykosebehandling, SI Sanderud, og har fått arbeidstittelen RopForsk.
Harald Aasen leder avdelingen som nå blir utvidet. Han er positiv til det nye tilskuddet, og ser frem til økt forskningsaktivitet i avdelingen.
- Jeg tror dette blir et godt utgangspunkt for et tettere samarbeid mellom forskning og klinikk i akutt- og psykosefeltet. Fra før har vi gode erfaringer med å ha ph.d.-kandidater som jobber delte stillinger i klinikk og forskning. Vi har også god dialog med TSB (red.anm. tverrfaglig spesialisert rusbehandling) med hensyn til samarbeid om felles pasienter mellom avdelingene, sier Aasen.
Ny organisering fra september
Forskningsmiljøet ved NKROP endrer organisasjonstilknytning til RopForsk per 1. september 2024. Det innebærer på nåværende tidspunkt ingen fysisk forflytning av medarbeidere. Miljøet blir enn så lenge værende i lokalene som NKROP disponerer ved Kjonerud kompetansesenter. Samtidig jobbes det videre med å se på ytterligere samarbeid med øvrige forskningsmiljøer i Sykehuset Innlandet.
- Divisjon Psykisk helsevern har med dette tre forskningsenheter med en omfattende aktivitet. I tillegg til nyetablerte RopForsk er dette forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS) og forskningssenter for eksistensiell helse. Fremover vil samarbeidet mellom disse enhetene bli svært viktig for å bli enda mer robuste i kampen om de gode prosjektene og forskningsmidlene, sier Thorsen-Dahl.
Bidrar til ønsket måloppnåelse i helseforetaket
Forskningsdirektør ved Sykehuset Innlandet, Ingeborg Hartz, er også fornøyd med å ha funnet en god løsning for NKROPs forskningsaktivitet.
- Forskningen ved NKROP er godt integrert og utgjør om lag en fjerdedel av Sykehuset Innlandets totale forskningsaktivitet. Dette bidrar til utvikling og kvalitet i tjenesten, og til å bygge fagmiljøer som både rekrutterer og beholder ansatte, generelt, og innenfor psykisk helsevern spesielt, sier Hartz.
Mye av forskningen ved NKROP har bidratt til ny kunnskap om samhandlingsmodeller og lokalt psykisk helsearbeid for unge og voksne. Tematisk er forskningen relevant og av betydning for ønsket fagutvikling i Sykehuset Innlandet.
- Bedre samhandling med utvikling av integrerte og koordinerte tjenester der pasientene bor er helt sentralt for oss i sykehuset.
- RopForsk utgjør et sterkt fag- og forskningsmiljø som en viktig driver av denne helsetjenesteutviklingen. Det har derfor vært viktig å videreføre ROP-forskningen i Sykehuset Innlandet, nå når NKROP er under avvikling/omstilling til et nytt nasjonalt senter hvor forskning ikke skal inngå, avslutter Hartz.
Les mer: Samles i ett nytt nasjonalt senter