Svein Roger Hasselbo har et 35 år langt og hardt rusliv bak seg. Han er opprinnelig fra Fredrikstad, men mesteparten av sitt rusliv har han levd i Oslo – ofte uten tak over hodet. Hasselbo deltok på NSHs konferanse om rus og psykisk helse i oktober, der han delte sine erfaringer fra et liv uten fast adresse.
Housing first
Alt endret seg da han ved en tilfeldighet havnet på ei hytte i Moelv i begynnelsen av året. Der ble han etter hvert plukket opp av hjelpeapparatet i Ringsaker kommune, og fikk tilbud om avrusning. Ringsaker kommune har i flere år drevet et Bolig-først prosjekt, og de har samarbeidet tett med lignende Housing first-prosjekter i Danmark. Da Hasselbo ble utskrevet fra avrusning, fikk han tilbud om å flytte inn i en nybygget leilighet.
– Det var overveldende. For en flott leilighet jeg har fått, sa Hasselbo på konferansen.
Les også: Bolig må på plass først
Øremerkede boliger
Én gang tidligere i live har Hasselbo hatt egen bolig. Nå bor han i en klynge med fire tomannsboliger på det som på folkemunne kalles Kjerringhaugen i Brumunddal. De åtte leilighetene er øremerket personer med rusmiddelproblemer.
– Nå som jeg ikke lenger trenger å bekymre meg for hvor jeg skal sove i natt, har jeg tid og energi til å ta tak i andre deler av livet, fortalte Hasselbo.
Les også: Også vi trenger et hjem
I jobb
Han har begynt på subutex, som han får levert på døra to ganger i uka. Og han har begynt å arbeide. Fire dager i uka, seks timer hver gang, jobber han på et bo- og aktivitetssenter for eldre mennesker.
– Der stortrives jeg, det er helt fantastisk. Hjelpeapparatet kan nok bli flinkere til å pushe folk som meg ut i arbeid og aktivitet, mente han.
Lys fremtid
Samtidig understrekte han «pushingen» må gjøres i riktig tempo. Selv startet han med å jobbe én dag i uka, men økte raskt til fire. Andre kan trenge mer tid.
– Nå ser jeg for meg en lys fremtid uten rus, uten medikamenter, med en bolig hvor jeg er trygg og et telefonnummer til der det er hjelp å få. Det gir en enorm trygghet å vite at det fins mennesker rundt meg, som bryr seg, avsluttet Hasselbo.
Rett til bolig
Kirsten Frigstad og Tove Buseth er henholdsvis virksomhetsleder og psykologspesialist ved 24SJU, et døgnåpent helse- og velferdstilbud i regi av Kirkens Bymisjon for de mest utsatte rusmiddelavhengige i Oslo. I Oslo lever om lag 1400 bostedsløse personer. Rundt halvparten er avhengige av rusmidler, circa 40 prosent har en psykisk lidelse. De to damene var ikke i tvil om hva som må til for å sikre bolig til flere.
– Vår erfaring tilsier at den eneste måten å etablere varige botilbud er ved å lovfeste rett til bolig. Midlertidig bolig er en kortsiktig løsning på langsiktige problemer, sa Frigstad.
Altfor mange blir boende for lenge i lavterskel, midlertidige botiltak. Da er det vanskelig å etablere behandling.
Tilpasse bolig til bruker
Frigstad og Buseth etterlyste også større variasjon i boligtilbudet. I Oslo ser de særlig behov for brukerstyrte, nyktre boliger.
– Noen trenger å bo et sted hvor det er personale om natten og i helger, andre vil helst ikke bo alene. Det er mangfold i brukere, derfor må vi ha mangfold i boliger. Og vi må i større grad tilpasse boligene til brukeren, avsluttet Frigstad.