I 2015 ble NKROP-forsker Henning Pettersen tildelt et treårig postdok-stipend for å undersøke langvarig recovery hos personer med ruslidelser. Målsetting var blant annet å kartlegge hva brukerne selv opplevde som nyttig og viktig innhold i behandling.
Studien var organisert som et medforskerprosjekt. I prosjektgruppen hadde Pettersen fire medforskere, som alle hadde egenerfaring med rusmiddelmisbruk.
For å finne ut hva brukerne selv mener er effektive virkemidler i behandling, intervjuet Pettersen og hans medforskere 18 brukere som var til behandling for ruslidelser i Hedmark og Oppland på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet.
Medforskerne bidro blant annet med å utarbeide spørreskjema, gjennomføre intervju og analysere data.
Publisert metodeartikkel
Nå har Pettersen og hans kollegaer publisert en metodeartikkel hvor de deler sine erfaringer fra prosjektet: Partnering with persons in long-term recovery from substance use disorder: experiences from a collaborative research project.
Pettersen fremhever flere erfaringer som han håper andre kan lære av:
- Ved etablering av en ressursgruppe for å studere recovery, kan det være en fordel å inkludere personer som har erfaring med å bruke ulike typer rusmidler og som har ulik behandlingserfaring.
- Hvis mulig, bør det rekrutteres minst én person med egenerfart lidelse som har gjennomgått utdanning i samarbeidsorientert forskning.
- Prosjektets tidsramme, oppgaver og avlønning må avklares før rekruttering av deltagere.
- Gjennom alle møter er det viktig å diskutere metodiske utfordringer, og sørge for at arbeidsoppgaver og arbeidsbelastning blir tilpasset deltagernes kompetanse.
- Forskeren/prosjektlederen bør ha trening i å samarbeide med personer egenerfart lidelse, eller ha være del av et forskningsmiljø der det er mulig å diskutere metodiske utfordringer med andre forskere.
Pettersen understreker at innspill fra og diskusjon med medforskerne ga nye perspektiver og opplevdes som en styrke i prosjektet.