Temadagen ‘Et bedre liv’ er et undervisningopplegg rettet mot brukere og ansatte i rusbehandling. I slutten av august inviterte initiativtager Tommy Sjåfjell og støttespiller Extrastiftelsen til et dialogseminar for å dele erfaringer fra prosjektet og diskutere hvordan brukermedvirkning kan gå fra å være festtale til å bli hverdagspraksis.
– Vi har snakket om brukermedvirkning i årevis. Sånn sett er det trist at vi fremdeles må arrangere seminarer om hvordan få det til. Men de siste årene har ledere og politikere begynt å lytte mer til personer med egenerfaring og pårørende. Dette må vi bruke for å få til endring, sa professor Marit Borg, som var en av innlederne på seminaret.
Ulike brukerstemmer
Temadagen ‘Et bedre liv’ er laget av og gjennomføres av personer med egenerfaring. De siste to årene har Sjåfjell og hans kollegaer arrangert i alt femti temadager for mer enn 1600 deltakere. Sjåfjell er spesielt stolt av at nesten førti ulike personer med egenerfaring har holdt innlegg.
– Tidligere har jeg ofte fått høre at det bare er de samme brukerstemmene på seminarer og konferanser. Derfor var det viktig for meg å få frem mange og nye stemmer. Jeg har også vært obs på å få med kvinner, slik at vi får høre kvinners erfaring med rusbehandling og recovery, sa Sjåfjell.
Forteller om egen bedring
Blant temaene som tas opp på temadagen er individuell plan, recovery og hverdagen etter behandling. Innlederne som deltar på dagen blir bedt om å redegjøre for sin recoveryprosess ved å svare på to spørsmål: Hva skapte bedring for deg? Hvilke faktorer var viktige i din bedringsprosess? Ambisjonen er å formidle håp og kunnskap om recovery.
Tilbakemeldingen fra deltakerne på temadagen er at det har stor betydning at undervisningen gjøres av folk med egenerfaring.
– Deltakerne sier at det gir håp å høre på andre som har vært i samme situasjon. Mange tenker: Hvis han klarte det, kan jeg også, fortalte Sjåfjell.
Vil ha brukere i undervisning
Undervisningen er for både brukere og ansatte, og Sjåfjell mener det fungerer absolutt best når alle forplikter seg til å delta hele dagen. Tilbakemeldingene viser at også ansatte i rusbehandling har stort utbytte av dagen. «Vi er blitt kjent med hverandre på en ny måte», er en vanlig kommentar. Det overrasker ikke professor Marit Borg.
– Det gjør noe med oss å være i samme rom og dele erfaringer. Det kan føre til at vi ser på verden på en annen måte og forstår ting vi ikke skjønte før. Jeg undrer hvorfor det ikke er brukere med på personalundervisning, og hvorfor vi ikke har flere forelesere med brukererfaring på utdanningene, sa professoren.
Skal bære håp for andre
Hun minnet om at samarbeid bygger på likeverd, og at fagkunnskap og erfaringskunnskap er likeverdige. Ved Universitetet i Sørøst-Norge, hvor Borg arbeider, har de mange års erfaring med å inkludere mennesker med brukererfaring i prosjekter.
– Med en gang vi får med folk med brukererfaring, ser vi at fokus i prosjektet rettes mer mot hverdagslivet. Vi får nye perspektiver, sa hun.
Også Borg fremhevet viktigheten av å gi håp til brukerne – og til ansatte og fagfolk.
– Fagfolk trenger også å høre og se bedringshistorier. De trenger også håp, ikke minst for å kunne være håpsbærere for andre, understrekte Marit Borg.
Følg ‘Et bedre liv’ på Facebook: www.facebook.com/pasientundervisning
NKROP støtter undervisningsopplegget ‘Et bedre liv’ med eksemplarer av boken Et Bedre Liv, utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 2016. NKROP sto bak bokprosjektet og Tommy Sjåfjell var en av skribentene.