Filofaxen ser riktig fin ut. Den er i brunt skinn, pent pakket inn i moderne grå pappemballasje, bestilt på nettet av en norsk kunde, sendt fra utlandet. Men skinnet bedrar. Når filofaxen blir sendt gjennom røntgenmaskinen i Godskontrollen på Gardermoen, kommer mistenkelige saker til syne. Tollerne finner ett gram syntetisk cannabis og flere små poser med beroligende tabletter gjemt mellom permene. Nok et beslag av psykoaktive stoffer kan noteres.
Les også: Rekordbeslag av partydop
Det meste oppdages ikke
I 2014 gjorde tollerne på Gardermoen over 1800 beslag – ti ganger flere enn i 2004. Rundt en tredel av all post som kommer inn til Norge, går gjennom Godskontrollen på Gardermoen. Hvor mye som unnslipper tollerne, er umulig å vite, men tolloverinspektør Sveinung Skjørsæter ser ingen grunn til optimisme.
– Vi regner med at vi tar rundt ti prosent av alle psykoaktive stoffer som smugles inn i landet, sier han.
Kraftigere og farligere stoffer
Fremdeles gjøres flest beslag av tradisjonell cannabis, men de siste ørene har antall beslag av syntetiske, psykoaktive stoffer økt dramatisk. Det gir grunn til bekymring. Ta syntetisk cannabis som eksempel.
– Det er kraftigere, sterkere og giftigere enn tradisjonell cannabis, forklarer Skjørsæter, som har faglig ansvar for nye syntetiske stoffer.
Tradisjonell cannabis gir om lag to brukerdoser per gram. Syntetisk cannabis, derimot, kan gi mellom 100 og 500 brukerdoser per gram. Skjørsæter mener det bare er et spørsmål om tid før vi får det første overdosedødsfallet av syntetisk cannabis i Norge. Det er vanskelig å dosere «trygt» når stoffet er så sterkt.
Nye «designer drugs» hver uke
Kjemikerne som utvikler nye, psykoaktive stoffer ligger alltid ett steg foran, mener Skjørsæter. I dag er det oppført rundt 6-700 stoffer på narkotikalisten, det vil si at import av disse stoffene kan straffeforfølges. Men det dukker stadig opp nye «designer drugs». I 2013 alene ble det registrert over 80 nye syntetiske narkotiske stoffer på det europeiske markedet. Fra et stoff «oppdages» av tollere eller politi til det blir oppført på narkotikalisten, tar det vanligvis mer enn seks måneder.
– Det er en lang og tung prosess. Vi er utålmodige etter en løsning slik at vi kan slå raskere ned på nye stoffer, sier tolloverinspektøren.
Ukjente stoffer med ukjent virkning
Når et beslag er gjort, er utfordringen for tollerne å vite hvilket stoff det er, hvilken ruseffekt det gir og om stoffet skal klassifiseres som legemiddel eller narkotika.
For behandlingstjenesten blir det like vanskelig – og viktig – å finne ut hvilket stoff pasienten har fått i seg, hvilke effekter det kan ha og hvordan pasienten eventuelt bør behandles.
Les også: Psykose
Narkotika i godteri-form
I godshallen på Gardermoen viser tolloverinspektøren frem eksempler på narkotikaprodusentenes kreativitet.
Her er piller i alle farger og fasonger, her er gummibjørner, kjærlighet på pinne og små pastiller – narkotiske stoffer i godteriutforming. Her er øyedråper, frimerker og små glass som minner om konditorfarge – alle med til dels ukjent kjemisk innhold og uante psykoaktive effekter.
– Vi er i en evig katt-og-mus lek med narkotikakartellene, forteller Skjørsæter.
Profesjonell innpakning
Produsentene er like kreative i forsendelse av stoffene som de er i utforming av produktet. Det polske skjønnhetsfirmaet Bath and Beauty illustrerer problemet. For et par år siden hadde tollerne fått nyss om at det ble gjort store forsendelser av amfetamin fra Polen til Norge, og post fra Polen ble viet ekstra kontroll. Ved første øyekast var det ingenting som skulle tilsi at de vatterte konvoluttene fra Bath and Beauty hadde ulovlig innhold. Konvoluttene så ut som en hvilken som helst forsendelse fra en profesjonell og lovlig nettbutikk.
Lett å få tak i, vanskelig å stoppe
Så begynte tollerne å grave. Det viste seg at nettsiden til Bath and Beauty het Lab story, som øyensynlig solgte laboratorieutstyr. Men klikket du deg videre i menyen, åpnet et supermarked av syntetiske piller seg.
Nettsiden var registrert i Amsterdam, betalingene gitt til konti på Kypros og Seychellene, og ingen av stoffene som ble tilbudt var ennå blitt ulovlige i Polen. Bath and Beauty drev lovlig i Polen, men solgte ulovlige varer til Norge.
Tollerne gjorde i alt 42 beslag fra firmaet i løpet av en treukersperiode – senere er det blitt langt flere. Pakkene var adressert til folk over hele landet – kjøp av narkotiske stoffer via internett er like vanlig i bygd og by. Den gjennomsnittlige kjøper er en mann mellom 20 og 30 år.
– Alt du trenger for å bestille narkotika fra utlandet er en PC, noen hundre kroner til overs og en postkasse, sukker Skjørsæter.