Menn som har en psykisk lidelse lever 20 år kortere enn normalbefolkningen, mens kvinner med psykisk lidelse har 15 år kortere forventet levetid, viser studier av nordisk psykisk helsevern. Nye tall fra Storbritannia viser at mennesker med psykiske lidelser er den samfunnsgruppen som diskrimineres mest (YouGov UK, oktober, 2013).
Les også: Forventet levetid for pasienter med psykisk lidelse (Wahlbeck et al., 2011)
Uakseptabelt
– Dette er dødelig diskriminering. For hvilke andre pasientgrupper ville vi akseptert slike forskjeller i levealder og livskvalitet? undret Graham Thornicroft, professor ved Centre for Global Health ved King’s College i London og en nestor innen arbeidet mot diskriminering av mennesker med psykiske lidelser.
Tiltak på tre områder
Thornicroft var en av hovedforedragsholderne under Schizofrenidagene i Stavanger i begynnelsen av november. Den britiske professoren presenterte sin forskning om effektive metoder for å redusere stigma.
– Stigma handler om kunnskap, holdninger og adferd. For å redusere stigma må vi ha tiltak som treffer alle tre områdene, sa professoren.
Se ROP-TV: Hvordan er det å være avhengig av rusmidler
Lovgivning ikke nok
Adferd endres gjennom adferdregulerende tiltak, og det mest effektive er lovgivning. De fleste vestlige land – også Norge – har lovgivning som forbyr diskriminering mot mennesker med psykiske lidelser, men det er store forskjeller i hvordan lovverket følges i praksis.
– Lovgivning alene vil aldri kunne redusere stigma. Problemet er at de fleste av oss vet for lite om psykiske lidelser, og det vi vet er ofte feil. For å endre holdninger, trenger vi mer og ny kunnskap, sa Thornicroft.
Sosial kontakt reduserer stigma
Hans forskning bygger på teorien om at sosial kontakt mellom mennesker med og uten psykiske lidelser kan redusere stigma. Mellom 2008-2011 kjørte britiske myndigheter en omfattende holdningskampanje, Time to change, for å motvirke diskriminering. Å ha forelesere med brukererfaring på kurs og videreutdanninger var blant tiltakene. Noen brukerrepresentanter ble filmet, og innspillingene ble brukt både på kurs og i filmer rettet mot den generelle befolkningen.
Time to change-kampanjen er blitt forskningsmessig evaluert, og resultatene ble publisert i British Journal og Psychiatry i fjor. Evalueringen viser at både filminnslag med bruker og bruker som foreleser var effektivt for å endre holdninger.
Les også: Evaluering av holdningskampanjen Time to change
Må være åpne
- Åpenhet er nøkkelen til å redusere stigma. Vi kjenner alle noen som har en psykisk lidelse, men vi vet det ofte ikke. De som sliter er opptatt med å holde det skjult. Jo flere som er åpne om sin psykiske lidelse, jo flere vil få innsikt og mer kunnskap, sa Thornicroft.