Jørgen G. Bramness er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP). Sammen med en forskergruppe, har han studert forekomsten av rusutløste psykoser i Norge, Sverige og Danmark.
- Det finnes mange ulike typer rusutløst psykose, like mange som det finnes rusmidler. Men det mest oppsiktsvekkende funnet, var økningen av cannabisutløste psykoser, sier Bramness.
Les hele studien: Annual incidence of substance-induced psychoses in Scandinavia from 2000 to 2016
Sammenheng mellom bruk og psykose
Tallene viser at det har vært en dobling av antallet nye tilfeller med cannabisutløst psykose i alle landene i perioden 2000-2016. I Danmark brukes cannabis omtrent dobbelt så mye som i Sverige og Norge. Tallene for cannabisutløst psykose i Danmark ligger også på det dobbelte av de svenske og norske. Det viser at det er en stor sammenheng med hvor mye cannabis som blir brukt i det enkelte landet og forekomsten av cannabisutløst psykose.
Hvert år legges 10-12 personer per 100.000 innbyggere inn med rusmiddelutløst psykose i hvert av de tre landene. Dette innebærer rundt 500 personer i Danmark og Norge og rundt 900 personer i Sverige hvert år.
Cannabis er et helt nytt produkt
Årsaken til økningen av cannabisutløst psykose, kan være den økte potensen som har vært i cannabisproduksjonen i den samme perioden, og muligens også mer bruk.
- Cannabis har blitt et helt annet produkt. Både i marihuana og i hasj, har vi sett en stor økning av det psykoaktive komponentet tetrahydrocannabinol (THC). I Europa har THC ligget på rundt 5 prosent til rundt årtusenskiftet. I dag er det på godt over 20 prosent, og det er ikke uvanlig å se over 30 prosent, sier Bramness.
Mulig økt bruk
Samtidig som cannabis har blitt mer potent, har vi fått et mer realistisk syn på hvor farlig cannabis er. For cannabis er ikke farlig for de aller fleste.
- Før i tiden, syns vi det var veldig dramatisk at folk prøvde cannabis. De siste årene, har vi fått et mer realistisk syn på cannabis, samtidig som cannabis har blitt et mer farlig produkt. Farligheten har gått opp og forståelsen av hvor farlig det er, har gått ned, sier Bramness.
Kan føre til schizofreni
En cannabisutløst psykose gir seg etter noen dager med avholdenhet. Så kan man tenke seg at det var det. Men sånn er det ikke. Cannabisutløste psykoser kan forverre seg til å bli en kronisk psykisk lidelse.
- Internasjonale studier viser en viss overgang fra rusutløste psykoser til schizofreni. Rundt en av fire av dem som får diagnosen rusmiddelutløst psykose får senere diagnosen schizofreni, og for cannabisutløst psykose er det enda høyere: en av tre, sier Bramness.
Les også: Finner sammenheng mellom cannabisbruk og utvikling av schizofreni
En kompleks sammenheng
Dersom en rusutløst psykose varer lenger enn noen dager, eller den forverres, kan det være snakk om schizofreni eller en annen type psykose, som denne gangen ble utløst av rusmiddelbruk.
- Sammenhengen mellom rusmiddelbruk og psykotiske opplevelser er kompleks. Folk som er tilbøyelig for psykose, er også ofte tilbøyelig for avhengighet. Dette er arvelig betinget. Som med alkohol, er det de færreste som får alvorlige følger av alkoholbruken, men noen får det. Det skyldes en kombinasjon av rusmiddelbruken og sårbarhet for konsekvenser, sier Bramness.