Mennesker kan bli så syke at de verken klarer å ta vare på seg selv eller andre rundt seg. Samtidig må behandling og oppfølging ta utgangspunkt i menneskerettighetene, som vektlegger den enkeltes rett til selv å treffe beslutninger av betydning for eget liv. Det kan noen ganger oppleves som en umulig oppgave.
Må ta hensyn til menneskerettighetene
Bente LaForce jobber som dommer og nestleder ved Østre Innlandet tingrett, og har tidligere jobbet som jurist i Sykehuset Innlandet. Hun er tydelig på at menneskerettighetene legger sterke føringer på lovverk og muligheten til å bruke tvang.
- Menneskerettighetene, med sterk vekt på autonomi, er kommet for å bli. Jeg tror ikke det blir mer rom for å bruke tvang. Kast på bålet det tabloide dilemmaet for eller mot tvang.
- Det er rom for å bruke tvang til en viss grad, så jeg tror ikke det er regelverket som er problemet. Det handler mest om kompetanse, ressurser, ledelse og kultur.
Bryt ned dilemmaene
LaForce snakker engasjert om en systematisk tilnærming til vanskelige dilemmaer.
- Dilemmaer er krevende og utfordrer oss, men de er ikke umulige å løse. De kan brytes ned i mindre deler. Som dommer forholdet jeg meg til konkrete dilemmaer. Det viktigste jeg gjør er å ta meg tid til å analysere problemstillingene og høre ut partene. Dersom man er for rask med å avvise alternative løsninger, er det en stor risiko for å ende med feil løsning.
Konfliktene ligger ikke i lovverket
Det eksisterer mange hypoteser om psykisk helsevern og bruk av tvang. Én er diskusjonen om tvang brukes for mye – eller for lite? En annen er om det er uoverensstemmelse mellom ulike lovverk, eksempelvis arbeidsmiljøvernloven og psykisk helsevernloven. En tredje om hvorvidt det er konflikt mellom psykisk helsevernloven og behovet for samfunnsvern. LaForce har en annen tilnærming.
- Det er en konflikt mellom paternalisme og autonomi, men her har lovgiver tatt et valg. Enkeltindividets rettigheter skal ivaretas. Jeg tror ikke konfliktene først og fremst er mellom de ulike lovene som skal ivaretas.
- Det er heller et spørsmål om hva man kan tilby, dersom en pasient trenger skjerming. Eller man får inn en utagerende pasient og det er få på jobb og ingen som kjenner pasienten fra tidligere.
- Dette er ekte dilemmaer som ikke løses gjennom lovverket, men gjennom gode faglige prosesser der man forankrer praksis.
Bygg en god kultur
Dommeren har stor tro på at god ledelse og en kultur for samhandling er veien å gå. Lovverk i seg selv er ikke nok. Det gir handlingsrom og må forvaltes.
- Ledere er sentrale kulturbærere og må være kloke og trygge. Gjennom mine år som jurist i helsetjenestene har jeg sett altfor mye usikkerhet blant ledere. Som leder må man tåle diskusjoner og motforestillinger. Den beste garantisten for gode vurderinger er refleksjon i fellesskap. De beste vurderingene gjøres sammen med andre, kollektivt, sier hun.
Omfavn dilemmaene
LaForce oppfordrer alle til å omfavne dilemmaene, fremfor å la seg bli utmanøvrert av dem.
Hun kommer med følgende anbefalinger:
- Ta dilemmaet på alvor
- Sett av nok tid
- Lytt til de ulike partene
- Vis respekt
- Finn alternative tilnærminger
- Analyser
- Vær ydmyk
Bente LaForce holdt foredraget “Dilemma i en arbeidshverdag” under Tvangskonferansen 2022. Hun har tidligere jobbet som foretaksadvokat i Sykehuset Innlandet, og satt i perioden 2017 - 2020 som leder for Kontrollkommisjonen ved Sykehuset Innlandet, avdeling Sanderud.