Recovery er in. «Alle» vil jobbe recoveryorientert. Men hvordan gjør man det i praksis? I sitt doktorgradsarbeid undersøker ph.-d.-stipendiat Eva Brekke livskvalitet og bedring hos mennesker med rusproblemer og psykiske plager. Blant spørsmålene hun søker svar på er: Hva er recovery for brukerne? For behandlere? For ansatte i kommunen? Og hva vil det si å jobbe recoveryorientert?
Les intervju med Eva Brekke om hennes doktorgradsarbeid.
I en ny studie peker Brekke på dilemmaer som møter ansatte som ønsker å jobbe recoveryorientert med brukere med ROP-lidelser: Dilemmas in recovery-oriented practice to support people with co-occurring mental health and substance use disorders: a qualitative study of staff experiences in Norway.
Utfordrende balansegang
I denne kvalitative studien har Brekke gjort fokusgruppeintervjuer på tre ulike tidspunkt i løpet av to år i en tjeneste som hadde forpliktet seg til å jobbe recoveryorientert i perioden. Brekke ønsket å undersøke hvordan de ansatte opplevde å jobbe recoveryorientert med brukere med ROP-lidelser.
De ansatte pekte på tre dilemmaer i det recoveryorienterte arbeidet:
- å finne balanse mellom mestring og hjelpeløshet
- å finne balanse mellom å snakke direkte og ærlig og ha en ikke-dømmende holdning
- å finne balanse mellom totalavhold og aksept av rusmiddelbruk.
Se mer informasjon om prosjektet: Livskvalitet og bedring hos mennesker med rusproblemer og psykiske plager: Recoveryorientert praksis i primærhelsetjenesten.