– Vi har et globalt folkehelseproblem. Den moderne kroppen er blitt et produkt som skal formes og perfeksjoneres. Det medfører stor psykisk smerte. Moderne kropper har det for vondt; ikke rart de ender opp i terapirommet, sa Susie Orbach, psykoterapeut og forfatter av feminist-klassikeren Fat is a Feminist Issue, da hun gjestet Schizofrenidagene i Stavanger.
Se ROP-TV: Finn Skårderud og Bente Sommerfeldt: Mat, kropp og identitet
Tjener på dårlig kroppsbilde
I sitt foredrag gikk Orbach til angrep på skjønnhetsindustrien, slankeindustrien og moteindustrien. Dette er verdensomspennende industrier som tjener milliarder på å forvrenge kroppsbilder, mente hun.
– Vi må utfordre bildet av den moderne kroppen som prosjekt. Men terapirommet er ikke riktig sted for politikk. Derfor må vi, behandlere som hver dag ser konsekvensene av industrienes makt, engasjere oss i den offentlige debatten. Vi må stille industrien til ansvar, sa Orbach.
Les også: Bedre folkehelse krever tverrpolitisk arbeid
Vestlig kroppsideal
I undersøkelser fra England sier 90 prosent av kvinner at de ønsker å endre noe ved kroppen sin. I USA tilbys botox til åtte år gamle jenter. I flere land er det status å operere nesen for å få en mer «vestlig» nese, i Korea er øyelokksoperasjoner – for å få mindre «skjeve» øyne – svært populært.
– Vi mister verdens kropper slik vi mister verdens språk. I dag skal alt være likt, det vestlige skjønnhetsidealet tar over verden, fremholdt Orbach.
Ustabile kropper
Orbach har i tiår behandlet pasienter med spiseforstyrrelser. Hun mener mennesker i dag ikke lenger vet hva de skal spise eller når de skal spise. Vi lever uten stabile kropper.
– Våre egne kropper og andres kropper opptar enormt mye av vår tid, påpekte hun.
Særlig er hun bekymret for ungdommen, de som lever online. Gutter og jenter som kan bruke timesvis på å produsere et bilde av seg selv som de kan legge ut på nett. I stedet for å engasjere seg sosialt eller politisk, sitter de med telefonen og venter på «likes», sa aktivisten.