Individuell plan
Hvis du over lengre tid får hjelp fra flere hold i hjelpeapparatet (f.eks. fra fastlegen, NAV og ruspoliklinikk), har du også krav på å få en individuell plan, hvis du selv vil ha det.
Her finner du spørsmål som kan være til nytte i møte med hjelpeapparatet: Individuell plan.
200 informanter som er i målgruppen for å ha en individuell plan (IP) har svart på nettundersøkelsen som Erfaringskompetanse har gjennomført denne høsten.
Les rapporten: Pasienters og pårørendes erfaringer med individuell plan (IP)
Får ikke sette sine egne mål
I svarene fremkommer det at 39 prosent aldri har fått informasjon om IP til tross for at de er i målgruppen, mens 35 prosent oppgir at det er blitt laget en plan, men at den ikke er tatt i bruk eller evaluert.
- Det er også bare 62 prosent som sier at de selv har satt opp målene på planen. Det kan se ut som et høyt tall, men dette er jo en plan for personlig utvikling og med mål som er viktige i folks liv. At 4 av ti ikke har fått sette opp egne mål på en plan for eget liv, mener jeg er helt forferdelig, sier seniorrådgiver og forsker Arnhild Lauveng som er ansvarlig for IP-undersøkelsen til Erfaringskompetanse.
Les hele saken hos Erfaringskompetanse: Den individuelle planen kan gå og ta seg en bolle
Gir et situasjonsbilde
Undersøkelsen er ikke en vitenskapelig studie, blant annet er ikke kriteriene som skal sikre et representativt utvalg blant respondentene fulgt. Like fullt gir rapporten et innblikk i status rundt bruken av IP.
Erfaringskompetanse påpeker at det er behov for videre forskning. Samtidig etterlyser de tiltak som kan sikre at retten til IP blir fulgt, at det blir registrert når folk ikke får IP, når de ikke får oppfølging eller ikke får de tjenestene de har krav på.