Regine var bare 12 år da hun først kom i kontakt med helsevesenet. Alvorlig angst, depresjon og en spiseforstyrrelse preget livet. Etter mange år med tøffe prøvelser var hun i ferd med å gi slipp.
- For 3 år siden gikk jeg på en skikkelig smell og ante ikke hvordan jeg skulle komme meg opp igjen. Som en siste sjanse kontaktet jeg SIRA-huset i Hamar. De satte meg i kontakt med Back in the ring. Det ble et vendepunkt! Yogaen er det første som har fungert for meg, forteller Regine smilende.
Om Back in the ring (BITR)
Back in the Ring er et nasjonalt tilbud som tilbyr yogaklasser, aktiviteter, arbeidstrening, utdannelse og fordypning i yoga. BITR retter seg spesielt mot rusavhengige, innsatte og alle som ønsker å gjøre et comeback i livet.
Nyttig verktøy og et godt fellesskap
At det var pusten og yogaen som skulle gi henne en ny start kom overraskende på henne. Hun hadde prøvd mange ulike oppfølgingstjenester og behandlingsopplegg, og hadde ikke de store forventningene til at dette skulle fungere.
- Første gang jeg var med på yoga føltes det veldig rart. Jeg husker jeg lo og var veldig overrasket over hvor sliten jeg kunne bli av å puste og strekke kroppen. Det tok imidlertid ikke lang tid før jeg kjente hvor godt det var. Jeg hadde aldri tenkt på hvor stor effekt pusten hadde på hvordan jeg følte meg. Etter en tid lettet angsten og depresjonen min. Nå praktiserer jeg yoga flere ganger i uka og merker stor forskjell dersom jeg ikke får mine ukentlige yogaøkter.
For Regine har Back in the ring (BITR) blitt en ny pilar i livet. Yogavennene holder hun også kontakt med utover de organiserte treningene.
- Det er et veldig støttende fellesskap. Vi har en felles messenger-gruppe hvor vi snakker sammen når det ikke er faste timer, sånn som på sommeren, da møtes noen av oss og praktiserer yoga eller finner på andre ting. Back in the ring er et godt tiltak for alle som ønsker seg et nytt nettverk.
Regine ønsker at flere hadde blitt gjort oppmerksomme på tilsvarende tilbud. Hun er sikkert på at flere kan ha stor nytte av å jobbe med pusten.
- Det hadde vært supert om flere psykologer og fastleger hadde kjent til hvilken positiv effekt yoga kan ha for psyken og kroppen.
Introdusert til yoga av en gammel venn
I en lyserosa stasjonsbygning utenfor Hamar treffer vi Albin Bendu, Regine sin yogalærer. At yoga kan være et verktøy for en ny start i livet er han et godt eksempel på. I 30 år var livet hans fylt med rus og småkriminalitet. I 2013 ble han oppsøkt av sin gamle ungdomsvenn, Alexander Medin, mens han satt inne ved Ila fengsel.
Medin hadde bodd over 20 år i utlandet hvor han blant annet hadde utdannet seg til yogalærer og studert sanskrit. Da han kom hjem til Norge fant han igjen mange av de gamle kompisene sine på plata (les: rusmiljøet i Oslo) og i fengslene.
Medin ønsket å hjelpe og initierte Gangsteryoga for innsatte og Back in the ring for folk med psykiske lidelser og rusutfordringer ute i samfunnet. Håpet var å gi deltakerne en ny meningsfull aktivitet og muligheten til å finne tilbake til en naturlig sinnsro.
Sammen med andre innsatte ved Ila fengsel ble Albin introdusert for yoga. Et møte som ble starten på en ny tilværelse og livsstil.
Hvordan opplevde du yogaen til å begynne med?
- Jeg stolte på Alex og ga yogaen en sjanse. Når jeg først starter opp med noe går jeg helt inn for det. At yoga skulle være så hardt hadde jeg imidlertid aldri trodd. Jeg hadde jo tidligere drevet med ulike idretter på høyt nivå tidligere, men morgenen etter min første yogaøkt våknet jeg med vondt i hele kroppen og tenkte - “hvordan skal dette gå!”, forteller Bendu mens han humrer over episoden.
Fant roen og et nytt liv
Siden 2013 har mye skjedd i Albin sitt liv. Han fant en ro i yogaen som han aldri hadde kjent på før. Etter å ha praktisert yoga i fengslet opplevde han for første gang å slippe ut igjen i samfunnet uten å kjenne seg angstfylt. Tankene roet seg og han fikk bedre søvn.
Etter flere år med jevnlig yogapraksis og fordypningskurs ble Albin ferdig utdannet yogalærer i 2017. Siden den gang har han jobbet for Back in the ring med forskjellige prosjekter, og underviser nå på forskjellige steder i Oslo og Hamar.
I Hamar har Albin med seg samboer Tuva Myklestad. Hun har et stort engasjement for at flere kan få ta del i yogafellesskapet.
- Yoga handler om å knytte seg til omgivelsene og menneskene rundt deg. Det handler om å lære seg å møte vanskeligheter med litt mer mykhet, og å lære seg og ta ett skritt av gangen, forklarer Tuva.
Hun får støtte av samboeren.
- Mange av oss har gått gjennom livet og lagt skylden for ting som har skjedd på andre. Yogaen har gitt meg en ny bevissthet. Gjennom yogaen blir vi mer bevisst på våre egne handlinger, hvordan vi har det med oss selv og med andre, sier Albin.
Tuva er tydelig på at yoga ikke er en quickfix. Det er en lang prosess å endre destruktive og dårlige atferdsmønstre.
- Vi tenderer alle etter å hige etter framtiden og må øve på å hvile i det som er her og nå. Vi må bli mer bevisste om hva som er med å bygge oss opp, og hva som er med på å bryte oss ned. Man kan ikke ta innersvinger og snarveier. Gjennom å praktisere yoga lærer man seg å ta skritt for skritt, det er metoden. Den som forhaster seg vil fort falle tilbake til gamle mønstre.
Mange forbinder yoga med noe åndelig, hva tenker dere, er yoga en praksis som kan passe for alle?
- Uansett metode så vil det alltid ligge en ideologi bak. Hvordan du velger å knyte yogaen til din ideologi/religion vil være opp til deg. Du kan fint blande yoga med det du tror på. Som Alex (red. Medin) sier det: Hvis pusten din kan gjøre noe for deg så gjør nytte av pusten. Pusten er jo drivkraften i alles liv. Hva er livet uten pust, spør Albin retorisk.
Utvikling og vekst
For Regine er det ikke tvil om at yogaen og pusten har gitt ny driv. Den unge jenta har nå jobb i en klesbutikk. Ved siden av jobben har hun påbegynt yogalærerutdanning via BITR. Hun har kommet til det som betegnes som Utviklingsfasen i BITR-metoden.
- I Back in the ring jobber vi etter en tre-trinns-modell, forklarer Tuva og Albin.
- I trinn 1, forankringsfasen, blir man med på enkle yogatimer en gang i uka. Fokuset i denne fasen er å finne trygghet og bli ærlig med seg selv. Gjennom økt trygghet og ro øver deltakerne seg på å distansere seg fra egne tanker og følelser. Det kan bidra til nye perspektiver og selvinnsikt.
- I trinn 2, forvandlingsfasen, får deltakerne møte flere utfordringer. De kan praktisere yoga flere dager i uka, inviteres med på ulike type arrangementer og får anledning til å reise opp til Nøsen fjellhotell for lengre opphold. Målsettingen med denne fasen er å øve opp tålmodighet, disiplin og utholdenhet.
- I trinn 3, utviklingsfasen, blir deltakerne mer selvstendige og oppfordres til å delta aktivt i samfunnet og gi noe tilbake. Det er i denne fasen deltakerne kan velge å ta yogalærerutdanningen.
- Det er slik Back in the ring-nettverket har vokst. Tiltaket har spredt seg i Norge fordi tidligere deltakere har tatt yogalærerutdanningen og startet opp egne yogapraksiser på sine hjemsteder, forteller Tuva.
Landsdekkende tilbud
Gangsteryoga og Back in the ring er i dag et landsomfattende lavterskeltilbud med Stiftelsen DAM, Helsedirektoratet, Kriminalomsorgen og Nøsen yoga som sentrale samarbeidspartnere. Yoga tilbys ved 11 ulike fengsler og BITR finner du i over 20 byer.
Om flere velger samme vei som Regine vil kanskje enda flere bli kjent med yoga som et nyttig verktøy i livet. Den kommende yogalæreren har klokketro på at aktiviteten har noe for seg.
- Jeg tror absolutt yoga hadde vært godt for mange som sliter, også som forebyggende tiltak før problemene blir for store, avslutter Regine optimistisk.
Les også: Regine går 417 km for et bedre liv
Namaste