Seilbåten Nansen er 29 fot, ble bygget i Kristiansand på 80-tallet og har definitivt sett bedre dager. Treverket er råttent, det elektriske anlegget uforsvarlig, motoren lunefull og sjødyktigheten tvilsom.
Lars Faksvåg fikk vite om båten ved en tilfeldighet. Han bladde opp 30.000 kroner av egen lomme i fjor, uten helt å vite hva han skulle bruke den til. I dag eies båten av brukerorganisasjonen A-larm, og står i et telt, kalt Tempelet, i Faksvågs hage.
Nå har SS Nansen en nøkkelrolle i å holde fem gjengangskriminelle med årelangt narkotikamisbruk rusfrie og ute av fengsel. Faksvåg er prosjektleder for Røvere i Recovery (RiR), et tilbud til straffedømte rusmisbrukere. RiR et samarbeidsprosjekt mellom Friomsorgen i Kristiansand og A-larm. Helsedirektoratet støtter prosjektet med drifts- og lønnsmidler.
− Alle er enige om at arbeid er viktig i recovery, men arbeidet må oppleves som meningsfullt og relevant. Ikke minst bør arbeid som inngår i rusbehandling også kunne resultere i jobb etter behandling. Det håper jeg å få til her, forteller Faksvåg.
Sjøveien gjennom Europa
Om litt over ett år skal skuta frakte seks mannfolk på vannveiene gjennom Europa. Avreise er satt til 2. april 2020. Turen skal gå fra Østersjøen gjennom Polen til Sør-Tyskland og videre på Donau til Svartehavet. Fra Bosporus til Middelhavet, før skroget vendes nordover igjen, og turen avsluttes fire måneder senere.
Planen og målet er klart. Men sjelden har uttrykket «veien er viktigere enn målet» vært mer sant. For at karene som nå river og pusser og snekrer skal få være med på tur, må de holde seg både rusfrie og lovlydige. Båtfikserne soner nemlig ND-dommer, narkotikaprogram med domstolskontroll.
ND er et alternativ til ubetinget fengselsstraff for rusmiddelavhengige som dømmes for kriminalitet knyttet til rusavhengigheten. Ordningen innebærer at en ubetinget fengselsstraff gjøres betinget ved at den domfelte forplikter seg til å følge friomsorgens opplegg med aktivitetsplikt fem dager i uka, hyppige ruskontroller og rusbehandling. En ND-dom varer i to−fem år og er nesten alltid lenger enn den ubetingede fengselsstraffen den erstatter.
Mulighet for endring
Hans Erik er en av fem deltakere i Røvere i Recovery. Han har, som de andre, vært rusmiddelavhengige i mer enn halve livet og vært ut og inn av fengsel. Han er takknemlig for å få muligheten til å endre livet sitt.
− Jeg er ingen ungdom lengre, og tenker på at man får et begrenset antall sjanser. Nå er jeg rusfri, har et godt forhold til familien min og ungen min og trives med jobben jeg gjør. Her er det vi som har ansvaret, det er ingen som planlegger for oss, forteller han.
Hans Erik er faglært maler, en annen av røverne er tømrer, alle er nevenyttige. Alle fem har vært med siden oppstart i august, og de begynner å kjenne hverandre godt. Hans Erik forteller at de alle har gode og dårlige dager, men det er oppmøteplikt og folk kommer uavhengig av dagsform og humør. Og de har alle erfart at det er mye god terapi i båtpussing.
− Det er lettere å prate om ting når man står side om side og jobber, sier Hans Erik.
Se egne ferdigheter
For prosjektleder Faksvåg handler mye av prosjektet om at røverne skal blir klar over egne ressurser.
− Gjennom å sette i stand båten håper jeg at gutta blir bevisste hva de kan. De har så mye kunnskap som ikke blir verdsatt. For å rehabilitere en båt trengs snekkerkunnskaper, motorkyndighet, kjennskap til elektrisitet og mye annet. Klart det er nyttig med tanke på å søke annet arbeid senere, påpeker han.
Prosjektlederens båtkjennskap er av det mer utradisjonelle slaget: Han styrte smuglerbåter i Middelhavet i mange år, og er domfelt for narkotikasmugling flere ganger. Selv om det nå er det 13 år siden Faksvåg gikk ut av fengselsporten for siste gang, har han ingen problemer med å kjenne seg igjen i røvernes liv og utfordringer. Blant annet derfor har Faksvåg innført «adrenalinterapi» hver onsdag.
Adrenalinterapi
− For disse gutta nytter det ikke å sitte og prate i gruppe en hel dag. Gruppeterapi kan ha mye for seg, men det er også viktig å vise at de kan få det kicket de har fått fra rus andre steder, mener Faksvåg.
Adrenalinterapien er dermed ikke for pyser. Strikkhopping, fallskjerm, skikjøring – alt som innebærer stor høyde og større fart er av interesse.
− Vi må kjenne at vi lever også, smiler prosjektlederen.
Når båtturen er slutt i august neste år, har røverne sonet ferdig sine ND-dommer. Da er friomsorgen ute av bildet, og røverne klare for neste steg i sin recovery.