I fjor høst fikk Ole Jonas Vang døgnbehandling ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Han var 27 år, men kroppen virket eldre. Vang, som så mange andre, hadde merket at rusbruk sliter hardt på den fysiske helsen. Etter jul fikk Vang tilbud om behandling ved treningspoliklinikken. Skeptisk troppet han opp. Skepsisen ble ikke gjort til skamme.
– Den aller første treningen i januar var en makspuls test. Det var grusomt. Men resultatet fra testen var positivt nok til at jeg kom tilbake. Neste gang var ikke så hardt, og etter hvert hatet jeg intervalløktene mindre, smiler Vang. ROP.no møter han etter at han har holdt foredrag om trening på Ruskonferansen i Trondheim.
Undersøkte fysisk helse
Klinikken ved St. Olavs tilbyr strukturert, fysisk trening som en integrert del av rusbehandlingen. Forsker Grethe Flemmen er en av dem som har utarbeidet behandlingen. I sitt doktorgradsarbeid undersøkte Flemmen blant annet den fysiske helsen til et utvalg rusbrukere.
– Fra før visste vi at forventet levealder for denne pasientgruppen er lavere enn for normalbefolkningen. Men det fantes svært lite dokumentasjon på den fysiske helsen til denne gruppen, forklarer Flemmen.
Les også: Vil ha trening inn i rusbehandlingen
Må trene hardt og tungt
Hun forteller at hjertekapasitet og muskulær styrke er de viktigste prediktorene for levealder og for å forebygge risiko for sykdom. Derfor er fokus i tilbudet på treningspoliklinikken å øke hjertekapasitet og muskulær styrke. For å oppnå dette, må det trenes hardt og tungt.
– Forskning har vist at den mest effektive formen for trening er høyintensitets intervalltrening og maksimal styrketrening, påpeker Flemmen.
Tilbudet på klinikken går over åtte uker. Brukerne har tre intervalløkter i uka, pluss styrketrening, og her er det ingen kjære mor. I den første økta måles makspuls, for å kunne evaluere fremgang. Behagelig er det ikke.
Se ROP-TV: Fysisk trening som terapi for rusmiddelavhengige
Livet blir lettere
– Jeg merket veldig raskt fremgang, og kjente hvor godt det var etterpå. På trening satte jeg meg mange små mål, som jeg klarte å nå. Det gir motivasjon på andre områder av livet også, forteller Vang.
Blant annet er det mye lettere å ta beina fatt og gå tur med hunden nå enn før. Han har blitt mer opptatt av kosthold, og synes det er blitt artigere å lage mat.
– Etter trening er det lettere å ta telefoner til NAV og tannlegen og Statens innkrevingssentral, sier Vang.
Behandling med best effekt
Flemmen og kollegaer har fått spørsmål om det er realistisk at brukere – mange med et langt rusliv bak seg – skal klare et så hardt treningsprogram. Og hva med aktiviteter som ballspill og turer, som i mange år har vært en del av rusbehandling, og som i tillegg gir sosialt samvær?
– Ballspill og turer er flotte aktiviteter. Men vi ønsker å gi brukerne det tilbudet som gir best effekt på hjertekapasitet og muskelstyrke i løpet av åtte uker. I mer tradisjonell aktivitetstilbudet får man ikke høy nok puls og man løfter ikke tungt nok sammenlignet med intervalltrening, påpeker Flemmen, før hun understreker at de svært gjerne vil at brukerne driver ballspill eller går på tur i tillegg til hardtreningen ved klinikken.