I vinter forelå dom fra Glåmdal tingrett som gir en mann i 40-årene medhold i at han har krav på erstatning fra Staten ved Pasientskadenemnda etter skade påført av bruk av vanedannende medisiner. Dommen er tidligere omtalt i Sykepleien.
— Dommen er svært interessant. Meg bekjent er dette en av de første gangene saksøker får medhold i saker som gjelder påført rusmisbruk, sier Jørgen Bramness, seniorforsker i NKROP.
Bryter rettspraksis
Han mener at de fleste lover og forskrifter i norsk retts- og helsevesen bygger på oppfatningen om at all rusadferd er selvforskyldt. I dommen fra Glåmdal står det derimot at: «Retten anser det klart at benzodiazepinavhengigheten er blitt påført av helsesystemet.» Dette er et brudd med tidligere rettspraksis, understreker Bramness.
— Hittil har domstolene utvist en systematisk diskriminering av rusavhengige. Selv om rusmisbrukere fikk pasientrettigheter i 2004, har det tatt tid for domstolene å anerkjenne ruslidelse som en sykdom, sier Bramness, som håper dommen signaliserer ny praksis og nye holdninger.
Tyve år med piller
Rettssaken i Glåmdal gjaldt en mann som oppsøkte lege i 1994 etter å ha opplevd flere dødsfall i nær familie. Han ble foreskrevet Vival, deretter Rohyponol for sin sorgreaksjon. Dette skulle bli starten på et mer enn 20 års pillemisbruk.
Allerede i 1995 fikk mannen diagnosen benzodiazepinavhengig. Likevel fortsette flere ulike leger å forskrive vanedannende legemidler over lange perioder og i doser langt utover det anbefalte. Det ble ikke gjort forsøk på nedtrapping.
Dommen viser til at den ene legen ikke hadde forskrivningsrett, men forskrev likevel medikamenter over flere år. Dette var kjent for legekontoret og det lokale apoteket, men forskrivning ble ikke stoppet.
Legemidler var feil behandling
Retten fant det sterkt kritikkverdig at medikamenter var den primære form for behandling, siden psykologhjelp ville ha vært riktig behandling. Staten ved pasientskadenemnda hevdet at rusmisbruket var selvpåført, men ble ikke hørt.
Avhengigheten har ført til begrensede muligheter til utdanning, yrkes- og familieliv. Mannen ble uføretrygdet i 2017. Mannen har fått medhold i at han har krav på erstatning for økonomisk tap etter skade påført av vanedannende medisiner i perioden 1994 frem til i dag.
— Dommen viser at legene har ansvar for å forskrive forsvarlig. I dag er det for mange som slipper unna med dårlig forskrivning, sier Bramness.