Unngå å bli andres problemløser
Lofthus er i dag ansatt som postdoktor ved Høgskolen i Innlandet hvor hun forsker på kollektivt medborgerskap. Hun har imidlertid lang fartstid som likeperson, og innrømmer at hun har begått mange feil opp gjennom årene.
- I mange sammenhenger tok jeg på meg rollen som problemløser. Jeg overtok andres problemer og svar. Det kan bli veldig problematisk og lite hjelpsomt for begge parter, sier hun.
Gjennom en tidligere kollega ved Kings College i London ble Lofthus introdusert til den amerikanske metoden Intentional Peer Support.
- Jeg meldte meg på et digitalt kurs for å lære mer om Intentional Peer Support, og den traff meg. Denne måten å jobbe på gir deg et helt annet perspektiv på psykisk helse, og hvordan vi kan forstå psykiske og fysiske utfordringer. Som likeperson skal man ikke komme med svaret, men inngå i en prosess hvor vi kan lære sammen. Du skal bli en bedre lytter, ikke andres problemløser, sier Lofthus engasjert.
Hun ser viktigheten av å sette rammer og grenser for seg selv i møte med andre.
- Hvordan kan jeg nærme meg et menneske som har psykiske eller fysiske utfordringer, uten å bli for privat? Det er noe man lærer i denne modellen.
Bidra til sosial endring
Metodikken bygger på tre grunnleggende prinsipper. Det første prinsippet handler om å være hjelper til læring i fellesskap. Det andre er betydningen av fellesskap og relasjoner. Vi lærer og endrer oss gjennom forholdet vårt til andre. Det tredje prinsippet er håp. Troen på at ting kan endres til det bedre.
Lofthus er spesielt opptatt av hvordan likepersonsarbeid kan føre til sosial endring, ikke bare være en støtte for det ordinære hjelpeapparatet.
- Likepersonsarbeid gir folk en del andre muligheter. De to jeg har med meg i ressursgruppen her i Norge, har lang erfaring fra behandlingsapparatet. Jeg ser at likepersonsarbeidet har hatt stor effekt for dem, og de sier det selv også, at det har brakt dem flere sjumilssteg fremover i egen bedringsprosess.
Metodikken har også relevans utover det helsefaglige fagfeltet, mener Lofthus.
- Hvorfor skal likepersonsarbeid stoppe ved sykdom, hvorfor kan vi ikke ta det inn på andre livsarenaer, spør hun retorisk.
Les også: Huset for vekst
Synes alle skulle tatt kurset
Malin Johansen fra Senja er glad i å snakke med andre, og ønsker å være en god samtalepartner for de rundt seg. Hun har deltatt på kurs i Bevisst likepersonsarbeid (BLI) og roser opplegget.
- Jeg synes alle arbeidsplasser skulle sendt sine medarbeidere på dette kurset. Det kunne samfunnet hatt godt av. Det er så nyttig å bli oppmerksom på hvordan man prater med andre.
- Det har vært en øyeåpner for meg å erkjenne at vi alle sitter med ulike verdensbilder. Jeg har blitt utrolig mer bevisst på hvordan jeg ordlegger meg. Mer opptatt av å ikke avbryte og å lytte ordentlig. På den måten blir det mindre grunnlag for misforståelser og en mye bedre samtale.
Utsagnene støttes av Sandra Pettersen, som deltok på BLI-kurset sammen med Johansen.
- Dette er det beste kurset jeg har vært med på. Egentlig er jeg lærer i bunn og har deltatt på mange kurs, men dette har vært det mest givende kurset jeg har tatt! Som lærer er jeg vant til å belære, men her er det veldig tosidig, og det synes jeg er godt.
- Jeg tenker kunnskapen vi får gjennom dette kurset er nyttig på så mange arenaer. Du får så mye mer ut av en samtale når du blir mer bevisst og utformer spørsmål på en annen måte. Jeg har lurt det inn på mange arenaer, både i kjernefamilien og i andre relasjoner. Dette er absolutt ferdigheter jeg ønsker å vedlikeholde.
Ressursgruppa bak BLI har tilrettelagt for en digital månedlig samling for tidligere deltakere på kurset. Her har tidligere deltakere mulighet til å løfte opp vanskelig problemstillinger eller dillemmaer de ønsker innspill på. Det synes Johansen er en god arena.
- Jeg kommer til å fortsette å delta på de åpne refleksjonsmøtene en gang i måneden. Det er en kjempefin måte å vedlikeholde og reflektere rundt likepersonsarbeidet. Her får jeg nyttige tips til hvordan jeg kan håndtere samtaler som jeg synes kan være litt vanskelige, sier hun.
Les også: Verktøy for kartlegging av fellesskap
Ønsker å nå flere
Så langt er det kjørt tre piloter med BLI-kurs i Norge. Ressursgruppen jobber nå med å utvide tilbudet, og har mål om flere deltakere i tiden som kommer.
- Vi er per i dag tre instruktører som kan kjøre kurs i BLI-kurs i Norge og vi håper på å bli flere etter hvert. Jeg har stort tro på at samtalemetodikken i denne modellen kan være til nytte på svært mange arenaer, sier Lofthus.
Nylig har ressursgruppen startet opp et samarbeid med Kulturskolen i Kongsberg, og nå søker de videre etter nye samarbeidspartnere, både i det offentlige og private.
Om BLI
Tilnærmingen og grunnboken til Intentional Peer Support (Bevisst likepersonsarbeid) er hentet til Norge fra USA. Med økonomisk støtte fra DAM stiftelsen har Lofthus, sammen med en arbeidsgruppe, vært redaktører for oversettelsen til norsk. Jobben er gjort Nye Tillen språk- og tekstbyrå.
Er du interessert i å lære med om Bevisst likepersonsarbeid kan du ta kontakt med ressursgruppen på ipsnorge@intentionalpeersupport.org.
Det er også mulig å bli medlem av BLI-gruppen på Facebook.