Tross sin unge alder har Silje Mack lang erfaring fra det norske hjelpeapparatet. Da hun var 12 år, ble hun innlagt til behandling for første gang. Gjennom tenårene var hun ut og inn av ulike institusjoner på grunn av rusbruk og psykiske vansker. Mack har møtt et utall forskjellige behandlere, og har følgende råd til hvordan de skal møte sårbar ungdom:
– Se individet. Ta deg tid, sier hun.
Tidlig stemplet
Viktigst av alt er å ikke frata unge mennesker håpet og la dem dyrke drømmene sine, mener Mack. Selv begynte hun å eksperimentere med rus før hun ble tenåring, og opplever at hun tidlig ble stemplet som «narkoman».
– Da er det vanskelig å ha håp for fremtiden. Derfor er det ekstra viktig at andre bevarer håpet og troen, understreker Mack.
Les også: Liten kunnskap om betydning av håp for ROP-pasienter
Mer nøktern om rus
Hun etterlyser også en mer nøktern og nyansert samtale om rus med ungdom. Selv fikk hun bare høre at rus var noe hun måtte holde seg langt unna. Som 15-16-åring var ikke dette et budskap hun var særlig mottakelig for.
– Jeg skulle ønske noen hadde informert meg mer nøktern om farene ved rus, men også snakket litt om det positive ved rus, sier Mack.
Hun har liten tro på at svartmaling av rusens farer er veien å gå i møte med ungdom som er helt i starten av ruskarrieren.