Mange som sliter med rus sliter også med kosten. En undersøkelse (Sæland, 2014) blant gatenarkomane i Oslo viste at 65 prosent av de spurte fikk i seg for lite mat. 11 prosent spiste nesten ikke i det hele tatt.
Av maten de fikk i seg var 30-40 prosent av energien fra tilsatt sukker, og de spiste for lite fett og grønnsaker. Mye sukker gjør kosten usunn, fordi man kun får i seg energi, og ikke vitaminer og mineraler.
Øk næringsinnholdet
Det kan være utfordrende for hjelpeapparatet å vite hva man kan gjøre for å bidra til at pasienter på institusjon, beboere i bofellesskap eller brukere av lavterkseltiltak i hvert fall kan få i seg litt mer næring. Kanskje møter du også på meninger som at det ikke er med kosten man skal starte. At brukerne har så mye annet å stri med, slik at kaffe, røyk og sukkerholdig mat er «kos» de må få beholde.
Beriking av mat er et enkelt tiltak som kan gjøre hverdagen litt bedre for de som har rusmiddelproblemer.
– De som ruser seg vil ha et større behov for livsviktige næringsstoffer på grunn av den ekstrabelastning som følger med rusmisbruket. Det gjelder også for de som går på substitusjonsbehandling som metadon, Subutex osv. Dels på grunn av rusmidlenes innvirkning på kroppen, men også det økte smittepresset de har, har klinisk ernæringsfysiolog Mone Sæland tidligere uttalt til ROP.no.
Beriking av mat handler kort sagt om å øke næringsinnholdet i maten.
– Dette brukes på mat som serveres til mennesker som av forskjellige årsaker sliter med å spise nok og dermed må ha mat som er ekstra næringsrik, forteller administrativ leder i NKROP, Hilde Austeng. Hun har lang fartstid som institusjonskokk, og erfaring med beriking av måltider for ulike pasientgrupper.
Unngå «emmen» smak med sitrus
Siden mange som sliter med rus får i seg altfor mye sukker, og for lite fett, vil berikede måltider for denne gruppen gjerne måtte tilsettes ekstra fettkilder. Austeng ber deg være obs på at smaken i måltidene du lager ikke blir oppfattes som oljete eller «emmen».
– Litt syre, som sitronsaft, kan være med å bryte overflaten på fettet og dermed redusere denne følelsen. Moden frukt og bær er gode kilder til et naturlig og sunt sukkerinntak. Vafler med lite sukker og mye fett – servert med rømme og ferske bær kan for eksempel gi masse og god energi, foreslår Austeng.
Austengs oppskrift på Fettberikede vafler
- 6 egg
- 90 g sukker
- 825 g hvetemel
- 4,5 ts bakepulver
- 3 ts vaniljesukker
- 2 ts salt
- 1,5 boks matfløte
- 0,75 boks seterrømme
- 9 dl H-melk
- 150 g smeltet smør
Visp egg og sukker til eggedosis. Bland alt det tørre. Tilsett matfløte, seterrømme og H-melk vekselsvis med det tørre. Ha i smør til slutt. Serveres med friske bær og kanskje en dæsj rømme!
For noen pasientgrupper kan næringsdrikker være et alternativ, for eksempel hos mennesker med svelgevansker, sår i munnen, tannproblematikk og dårlig matlyst. Mange personer med rusmiddelproblemer faller inn i denne gruppen, særlig når det kommer til tannproblemer.
– Hvis drikken erstatter mange måltider, er det viktig å sørge for variasjon i råvarer. Hvis alternativet er soft-is, brus eller annen sukkerholdig drikk kan en næringsdrikk bidra med veldig mye mer næringsstoffer, sier Austeng.
Hun vil likevel anbefale at man som personale i institusjon, bolig eller lavterkseltiltak i størst mulig grad lager næringsdrikker selv – da gjerne i form av smoothies.
– Industrielt fremstilte næringsdrikker har gjerne en unaturlig smak som mange finner lite fristende. Det er lettvint, men hjemmelagede er å foretrekke. Smoothies av sesongens bær og frukt bringer ofte tilbake gode minner gjennom frisk lukt, farge og smak. Du kan styre berikingen gjennom hva du tilsetter alt ettersom hva pasienten foretrekker eller har behov for, sier Austeng.
– Personale må ikke være eksperter
I tillegg til nøytrale oljer kan avocado og fløte høyne fettinnholdet – et egg kan også bidra til mer proteininnhold i drikken uten at mengden øker vesentlig.
– Supper som kjøres med stavmikser og tilsettes en god skje seterrømme og litt revet parmesan – samt drypp av olivenolje er mye bedre enn en rett-i koppen-suppe. Å berike en rett med litt olivenolje kan også gjøre mye både for smak og næringssammensetning. Eksempelvis cottage cheese med olivenolje, revet sitronskall og frisk basilikum – deilig som mellommåltid eller tilbehør til middagen eller salaten, sier kokken.
Bønner med ferske urter, olivenolje, kyllingfilet og blåmuggost inneholder også masse næring og er mye mer fristende enn et ferdiglaget måltid. Har pasienten svelgeproblematikk kan man lage en god purésuppe av veldig mye - husk fargekombinasjoner for å sikre at maten ser fristende ut til slutt, tipser hun.
Se på ROP-tv: Mat hjelper mot det meste
Austeng mener det ikke er nødvendig med inngående ernæringskunnskap for å lage berikede måltider.
– Men en interesse for kosthold og ernæring kan hjelpe mye. Vi ser at mange spiser ensidig og lite variert, dette gjelder også de som ikke har behov for spesialtilpasset kost. Mange spiser mye hel -og halv-fabrikata – og samtidig lite variert. Jeg tenker derfor at det å lage hjemmelaget mat av ferske råvarer, med god variasjon i sammensetning burde være greit å få til for de fleste hjelpere, sier Austeng.
Hennes erfaring er at pasienter – også de med rusmiddel- og psykiske problemer er opptatt av at maten skal være bra for dem.
– Mange tenker økologisk og fairtrade – etter min erfaring. Sukkerbehovet er stort – det gjelder å hjelpe målgruppen gjennom god informasjon og fristende mat som smaker rent. De må gjerne være med i produksjon av maten for å få et eierforhold til det de spiser, avslutter Austeng.