Ligger godt an
Verdens helseorganisasjon har en målsetting om at hepatitt som folkehelseproblem skal være eliminert innen 2030. Sammenlignet med andre land er det lav forekomst av hepatitt B og C i Norge, og vi ligger godt an til å nå målet.
Like fullt anslås det at rundt 30 000 personer har kronisk hepatitt B eller C, og forekomsten har vært høy i risikoutsatte grupper, særlig blant personer som injiserer rusmidler og blant innvandrere fra land med høy forekomst av hepatitt B eller C.
Den nye statusrapporten trekker frem at det foreligger lite data som kan si noe om status for hepatitt B-bekjempelse. Men de dataene som foreligger, tyder på at for få følges opp av spesialist, og for få mottar behandling. Derfor flagges det fortsatt behov for en oppdatert strategi og en plan for å vedlikeholde resultatene som oppnås.
Les rapporten: Statusrapport om eliminasjon av hepatitt B og C som folkehelseproblem i Norge
Behov for oppdatert strategi
Direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg uttaler på Helsedirektoratet sine sider at det er gledelig at vi i Norge er godt på vei til å nå eliminasjonsmålet for hepatitt C, men at det er behov for en revisjon av den nasjonale strategien.
Helsedirektør Bjørn Guldvog, er av samme oppfatning.
– Hepatitt er en utfordring for helsetjenester i alle kommuner i landet fordi det bor personer som kan ha blitt smittet i alle kommuner, sier han i intervjuet på Helsedirektoratet sine nettsider.
Han påpeker at det er behov for å revidere strategien for å få klare nasjonale mål for hva vi skal ha oppnådd i Norge innen 2030 når strategien til WHO går ut. Samt at det må legges planer for å vedlikeholde målene etter hvert som de nås.
Anbefalinger
På bakgrunn av den nye statusrapporten anbefaler Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet å forlenge hepatittstrategien fra 2016 frem til 2030.
De skriver videre at den reviderte strategien bør vektlegge:
- Å sikre tidlig diagnostisering, og rask henvisning til og riktig oppfølging i helsetjenesten.
- Øke oppmerksomhet på testing og behandling blant innvandrere fra land med høy prevalens av hepatitt B og C.
- Sikre at oppfølging av gravide kvinner med kronisk hepatitt B-infeksjon og deres barn skjer ifølge nasjonale retningslinjer.
- Sikre gjennomføring av vaksinasjon mot hepatitt B for grupper som er anbefalt dette.
- Overvåke resmitte av hepatitt C blant personer med risikoatferd.
- Forsterke fokus på informasjon om at deling av alt brukerutstyr innebærer smittefare, utdeling av komplett sterilt brukerutstyr i alle kommuner med sprøytebrukere, overgang til andre inntaksmåter enn injeksjon og inntak i legemiddelassistert rehabilitering.
- Ytterligere kunnskapsinnhenting og forskning på tiltak som kan hjelpe oss å nå målene og som kan hjelpe oss å overvåke om målene er nådd og vedlikeholdt.
Vil du lære mer om hepatitt?
Under SKANROP 2023 avholdes det en egen workshop om Hepatitt C. Hit kommer blant annet Martin Ingvald Blindheim (Helsedirektoratet) for å fortelle om hepatittstrategien i Norge. Han har tidligere uttalt at vi kanskje bør ha enda mer ambisiøse mål i Norge, siden vi ligger så godt an med eliminasjonsarbeidet.
Les mer i ROP-artikkelen: Fra hepatitt C til hepatitt B.