I Norge har om lag 30 000 barn og unge mellom 8 og 18 år foreldre med et alvorlig rusproblem, mens ytterligere 40 000 barn har foreldre med moderat rusproblem. En ny rapport fra har organisasjonen Barn av rusmisbrukere (BAR), «Når lyset knapt slipper inn», viser at mange av barna ikke blir oppdaget eller får hjelp.
Rapporten er basert på ca 750 anonyme chat-logger fra tjenesten BARsnakk.no. Her beskriver barna en hverdag preget av fysisk vold, seksuelle overgrep og mobbing. Flere av barna skriver at det hadde vært bedre om de hadde vært døde. Forskerne sammenlikner det med å leve i fangenskap.
Ingen skjønnmaling
Når lyset knapt slipper inn formidler historier preget av dyp ensomhet og isolasjon, skamfølelse og manglende tro på egen verdi, samt manglende drømmer eller håp om et bedre liv.
Det er tidligere gjort flere forskningsstudier på barn av rusmisbrukere. Imidlertid har det vært vanskelig å nå barn som har de aller vanskeligste livssituasjonene, som gjør at forskningen kan gi et skjevt eller forskjønnet bilde av barnas situasjon. Dette forsøker BAR-rapporten å rette på.
Fanges ikke opp
Studien har vært ledet av forskerne Elin Kufås, Ida Billehaug, Anne Faugli, Bente M. Weimand fra Akershus universitetssykehus. I rapporten peker de på at verken helsevesenet eller skolene klarer å oppdage barn og unge som lever i familier med rusmiddelproblemer og blir utsatt for vold og overgrep.
Forfatterne anbefaler at helsepersonell som møter foreldrene i forbindelse med behandling, og som møter barna i forbindelse med skolehelsetjeneste, lærere og ledere av fritidsaktiviteter for barn og unge må våge å spørre barna selv om hvordan de har det.